Kép-tér Blog

"Én a várossal akarom Önt megismertetni..."

Volt egyszer egy Nemzeti Színház...

2012. január 31. 08:08 - Varázsceruza

Azt mondják,  ha véget ér valami, nem kell bánkódni, mert utat ad majd valami újnak. E szép pozitív gondolat sokszor igaz is, de van az úgy, hogy az újonnan jövő sosem feledteti a régit. A Nemzeti Színház felrobbantását 1965-ben például a Blaha Lujza téri metróállomás megépítése követte. Az alábbi leírásból kiderül, hogyan épült a metró a Blahán és mi lehetett volna, ha...




"A Blaha Lujza téri állomásépítéssel párhuzamosan egy szomorú, már akkor is nagy vitákat kiváltó esemény is megtörtént. 1965. március 28-án a Nemzeti Színház épületét felrobbantották. Az ellenzők, élükön Gobbi Hildával a nemzeti ügyre, a műemléki értékekre, az itt folyó magas színvonalú munkára hivatkoztak. A metrósok igyekeztek semlegesek maradni: a metró színházzal vagy nélküle is ugyanúgy megépíthető volt. Az állam viszont arra hivatkozott: a színház igen elavult, felújítása óriási pénzekbe kerülne. Tény, hogy az alapok átvizesedtek, és az elektromos hálózat is életveszélyessé vált, de a döntés ezzel együtt is inkább politikai döntés volt, az építészeti problémák csak ürügyül szolgáltak. "Két Nemzeti Színházat is hagytunk lebontani, és egyet sem építettünk helyettük. Ez elég szomorú" - nyilatkozta akkor Gobbi Hilda. 1964-ben a kormány Gazdasági Bizottsága döntött az új Nemzeti Színház felépítéséről, ehhez pályázatot is kiírtak. 1966. január 31-én Hófer Miklós és Vajda Ferenc tervét hirdették ki győztesnek. A színházat a Városligetben, a Gorkij (ma Városligeti) fasor tengelyében kívánták felépíteni. Mint tudjuk, a történet másképp alakult. A Blaha Lujza téren viszont megépült az aluljáró. 9 lépcső vezetett le 8 irányból, a 9. irány a metró. Két le- és feljáró időközben megszűnt, ezek a Rákóczi úti villamosokhoz vezettek 1973-as megszüntetésükig, amikor is virágbolt kapott itt helyet. Az aluljáró alatt halad a főgyűjtőcsatorna, ennek a tetejét lecsapták, oldalra pedig kiszélesítették, így egy laposabb, de szélesebb szakasz keletkezett itt. Amikor az aluljáróban állunk, a szennyvíz-alagút mindössze 30 centire van a lábunk alatt! Az EMKE aluljárót 1966. november 5-én avatták fel. A gyalogos aluljáró fenéklemezét úgy alakították ki, hogy egy későbbi átépítéssel a Nagykörút autóit át lehessen vezetni a Rákóczi út alatt, azaz a gyalogos aluljáró autóssá alakítható." (innen)

villamos a Rákóczi úton

EMKE




Tímár Éva színésznő a Rákóczi úton

a fogadóhelyiség a Nemzetiben
Ruhatár






színház már nincs, villamos még van




szökőkút lett a színház helyén





1960 után úgy gondolkodtak, hogy ahol metró épül, ott a párhuzamos felszíni villamosok, így a Rákóczi úti is, szűnjenek meg. Ez viszont sűrűbb megálló kiosztást tett szükségessé, így került be az állomások közé az Astoria... De ezt majd legközelebb. A színház épületéért viszont kár, nagyon nagy kár.


FOTÓK: FORTEPAN

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kep-ter.blog.hu/api/trackback/id/tr97463806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Titokzokni 2012.01.31. 14:07:19

Én is sajnálom, hogy már nem láthattam...biztos nagyon szép lehetett. A Blaha mostani állapotában viszont baromi csúnya...nem tudom, a Corvin áruház áll-e még (rég jártam arra), de az meg aztán a csúcs! Az a giusztustalan burkolat az épületen :)

Catflower 2012.01.31. 23:45:00

a Corvin is megvan és a gusztustalan burkolat is:(
Rémes a Blaha, azóta sem talált magára...

Zoltán Nagy 2013.10.23. 16:04:40

köszönöm
süti beállítások módosítása