Kép-tér Blog

"Én a várossal akarom Önt megismertetni..."

A Mami-lak Fonyódon

2014. július 22. 16:58 - Varázsceruza

 

 

 

 

 

A Mami-Lak történetéről nem tudok semmit. Mindenesetre, ha keresné valaki, közel van a vasútállomáshoz. Az ingatlan hirdetések között viszont megtaláltam, azt írják, hogy 1940-ben épült. 3 szoba plusz tágas nappali, gyönyörű színes cementlapokkal. Az egyik háló tágas, eredeti hajópadlóval és van még két kisebb, tóra néző hálószoba. A konyhának a hátsó udvar felé van kijárata, a fürdőszobában eredeti fürdőkályha! A hirdetés szövege szerint a tó 60 méterre van, ami kb. igaz is lehet, bár én biztos többet mondtam volna.  
Valódi kis gyöngyszem, kár hogy előtte húz el a hetes út, így nyugodt visszavonulásra nemigen alkalmas. De nagyon remélem, hogy bárki csap le rá, megtartja a járólapokat, mert mindegyik gyönyörű. Idemásolom a képeket, mert ha leveszik a linket, sosem marad már meg milyen volt egykor, nem mintha a berendezés szép vagy ízléses lenne, de mégis... A konyhaszekrényt például biztos megtartanám, csak új színt adnék neki és nagy kár hogy a fürdőkályháról nincs kép. 

 

 

 


Bár a hirdetésben azt írták, "a teljesen felújítandó villa elhanyagolt állapotban várja következő gazdáját", ma mintha munkásokat láttam volna a kertben, és az a rengeteg, fóliával letakart cucc is arra utal, hogy talán már elkelt és az új tulaj nekiállt a munkának.


  

Frissítés, 2014.08.30-án: A villa minden bizonnyal elkelt, mint ahogy arról lentebb a második megjegyzés tanúskodik. 
 
Frissítés/2, 2014.november 16-án: A Magyar Elektronikus Könyvtár oldalán megjelent egy remek összeállítás Fonyód-fürdőtelep múltja képes levelezőlapokon címmel, Varga István szerkesztésében. Az alábbi képeslapot, amelyről kiderül, hogy a Mami-lak eredetileg Mária-lak volt, onnét másoltam: 

 

Frissítés 3/ 2019. május 1-én:
Varga Istvántól kaptam az alábbi levelet: 

"A villa teljesen megújult, az építtető felhasználta a régi képeslapot az eredeti állapot visszaállítása során.
Készül a sándortelepi nyaralókról, villákról szóló könyvem, abból hozom ide ezt a kevés információt a régi tulajdonosokról: Mami-lak, korábban Lujza-lak. 
Véder Lajos és felesége vásárolták az épületet, amit átépítettek. A Kelenföldi pályaudvarnál volt vendéglőjük. Leányuk Véder Lujza (1916-1971), 1938-ban kötött házasságot, férje Szilágyi Géza (1912-) testnevelő tanár." Köszönöm!

 

Ha tetszett a  bejegyzés és szívesen látnál még több képet és tartalmat,

itt csatlakozhatsz a blog Facebook oldalához és itt követhetsz Instagramon.

Az oldalon publikált fényképek nagy része a sajátom, ellenkező esetben azt külön jelzem. 

Saját képeim és az írásaim szerzői joga fenntartva, felhasználásuk

KIZÁRÓLAG az írásos engedélyemmel lehetséges. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kep-ter.blog.hu/api/trackback/id/tr857463524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Holdgyöngy 2014.07.22. 18:36:06

Kár az épületért.S mik a fóliával letakartak? Ez pusztán kíváncsiság. Én a cement lapokat is meghagynám, s eszembe jut róla Fodorka tegnapi pécsi sétája. Nem mindenkinek érték a régi, sajnos.

Névtelen 2014.08.29. 18:59:49

Üdv !
Nem kell megijedni, igyekszünk eredeti állapotban helyreállítani az épületet. A járólap sajnos szinte mind repedt, pattant, törött volt és megsüllyedt alatta a föld. De van egy cég, aki készít még ilyeneket. Türelem, nekünk is többet ér korhű állapotban.

Catflower 2014.08.30. 20:28:44

Szuper hírek, köszönöm a levelet és nagyon örülök neki, hogy egy ilyen klassz villa ilyen gondos kezekbe került! Sok-sok szép nyarat kívánok Fonyódon és gratulálok a villához. És persze, ha esetleg lesznek képek, akár a felújítás alatt is, a fürdőkályháról, ha még megvan, vagy bármiről, ami érdekes lehet, örülnék neki, ha tudna küldeni egy párat erre a címre: kep.ter.blog@gmail.com. Köszönöm!

Névtelen 2014.09.01. 10:25:27

Kedves Catflower !
Sajnos a fürdőkályhával kapcsolatban nem tudunk mit tenni, ugyanis az eladók /örökösök/ már eladták az átadás előtt, így azt mi is csak egyszer láttuk. A felújításról készítünk képeket, de inkább a dokumentáció miatt és tanulságképpen. Mindenesetre azt el tudom mondani, hogy a ház eredeti építői nagyon kitettek magukért, példaértékű lehetne ma is.....
Gondolom, ez elég egyértelmű.

Üdv !
süti beállítások módosítása