Kép-tér Blog

"Én a várossal akarom Önt megismertetni..."

Andrássy út 43.

2014. november 26. 20:58 - Varázsceruza


Az épület egykori tulajdonosa Domonyi Brüll Miksa, a pesti zsidó közösség tevékeny tagja és a gazdasági elit egyik ismert alakja is volt: "terménykereskedő, földbirtokos, királyi főkonzul, érdekeltségei voltak a bankéletben, malom-, sör-, gépiparban, 1882-ben domonyi előnévvel nyert nemességet." (innét) Első feleségétől, Munk Franciskától négy gyereke született, majd 1880-ban elvette Krausz Annát, aki tíz évvel később, férje korai halála után megörökölte tőle az Andrássy úti házat. Brüll Miksa kissé túl fényesre sikerült temetéséről itt lehet olvasni.

jobbról a harmadik épület, a halványsárga
A képeket még áprilisban csináltam, amikor a tetőtér beépítésével járó munkák miatt nyitva maradt a bejárati ajtó. Az óriási 1985-ös dátum a bejáratnál kissé meglepett, nyilván akkor volt komolyabban felújítva a ház, de az biztos, hogy 1947-ben leégett a tető. Az is meglepett, hogy egy ilyen adottságokkal és belsővel rendelkező épület itt az Andrássy úton nem élvez műemléki, csak helyi egyedi védelmet. De a lényeg mégis az, hogy remek állapotban van, amit sok Andrássy úti épület még mindig nem mondhat el magáról.

Ha tetszett a  bejegyzés és szívesen látnál még több képet és tartalmat,
itt csatlakozhatsz
a blog Facebook oldalához.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kep-ter.blog.hu/api/trackback/id/tr297463502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása