Kép-tér Blog

"Én a várossal akarom Önt megismertetni..."

Budapest Bloggerek a CEU-ért

2017. április 06. 09:00 - Varázsceruza

Mi, a főváros iránt elkötelezett bloggerek úgy gondoljuk, hogy a Közép-Európai Egyetem fontos szerepet tölt be Budapest életében, ezért tiltakozunk a CEU ellehetetlenítését célzó törvénymódosítás ellen.

ceu-20160918-35.jpg

Bayer Árpád BarosssBlog

Erdős Zoltán: Városi metamorfózisok blog

Fonyódi Anita Kép-Tér Blog

Juhász Judit Városkommunikáció blog 

Király Dávid BKV-figyelő blog

Papp Géza Fővárosi Blog

Rátonyi Gábor Tamás XV. kerületi blog, Utcák terek blog


Városblogger vagy? Csatlakoznál? Küldd el a változatlan szöveggel megjelent blogbejegyzésed címét a ceutiltakozas@gmail.com címre!

Szólj hozzá!

Kazinczy utca 51.

2017. március 14. 07:39 - Varázsceruza

Fodor Gyula épületei

img_20170310_090244_993b.jpg

Karcsú, háromemeletes épület, ívelt, magas oromzattal a bulinegyedben, nem messze a Király utcától. A pár éve barackszínűre mázolt kőporos homlokzaton az építész többi épületéről már ismerős tábla, rajta nagy betűkkel Fodor Gyula neve. Kívülről felújítottnak tűnik, és részben az is, de az az érzésem, inkább csak felületi kezelést kapott, azt sem igazán szépen. A homlokzati díszeket helyreállították, az ablakkeretek is a régiek. Az elhanyagolt, de még eredeti, bedeszkázott földszinti portál egy nem működő üzlethelyiséget takar és szinte sikít egy rendes bérlőért.

Tovább
Szólj hozzá!

Alkotás utca 13.

2017. január 02. 08:27 - Varázsceruza

György-udvar

A napokban a kezembe került egy régi újság képes melléklete, benne egy érdekes homlokzati rajzzal. Rögtön megismertem az Alkotás utcai hatalmas, szobros sarokházat, jártam is benne pár évvel ezelőtt, akkor is tél volt. Egy monstrumnak éreztem az egészet megmagyarázhatatlan részletekkel, a ház előcsarnokát és a földszintet pedig egyenesen nyomasztónak, nem is merészkedtem feljebb. Akkortájt Vera, a Lásd Budapestet bloggere írt is róla, így én letettem róla. A most talált cikkek és képek viszont szerintem elég érdekesek ahhoz, hogy közzétegyem őket és hozzátegyenek valamit az eddigiekhez.

pestinaplo.jpgForrás: Pesti Napló, 1929

Tovább
Szólj hozzá!

Dózsa György út 64.

2016. december 07. 07:36 - Varázsceruza

Az ország első lakásszövetkezete

p1400196b.jpg

Egy ideig laktam az Ajtósi Dürer sor 5-ben, az ötödik emeleten, az egyik szobám Városligetre néző ablakából gyakran nézegettem a Dózsa György úti házakat. Az emlékezetem ezt a homlokzatot is megőrizte, a timpanont díszítő alakokat, a magasból persze sokkal jobban látszottak, mint most, amikor az utcáról csináltam képet. A 64-es számú ház az István utca és a Dembinszky utca közötti szakaszon áll, a bejárata mellett tábla hirdeti, hogy 1908-ban itt alakult meg az ország első lakásszövetkezete. Ha felnézünk a homlokzatra, a szövetkezeti összefogásra utal a harmadik emelet feletti három álló és két ülő férfialakot ábrázoló dombormű is. De itt lakott és dolgozott néhány évig maga a tervezője is, Fodor Gyula a családjával. Három éve jártam itt először, akkor maga a tény, hogy sikerült bejutnom az egykori lakásába, és persze a főlépcsőház a hatalmas üvegablakaival, a hátsó lépcső a beszürkült, százéves festésével olyan hatást gyakorolt rám, hogy napokig a föld felett lebegtem. Sokáig vártam, de most eljött az idő, hogy leírjam a látottakat.

Tovább
3 komment

Baba utca 14. - az egykori Járitz-villa

2016. október 24. 07:19 - Varázsceruza

A város legszebb modern épületei, 5. rész - VIDEÓ!

Már régóta terveztem, hogy az írásos posztok mellé mozgóképen is megörökítem a számomra érdekes épületeket. Nem volt könnyű eljutni idáig, de végre elkészült a blog első kisfilmje, egy hajdanán nagyon menő, modernista épületről, a Fischer József által tervezett Járitz-villáról. A ház a Rózsadombhoz közeli Ferenc-hegyen áll, a Baba utcában, és bár műemlék, az átépítések utáni formája és állapota, ahogy a filmen is látszik, nem túl szívderítő.

Ez azért is szomorú, mert Fischer József a Bauhaus első kiállításain résztvevő Molnár Farkassal együtt a magyar modernista építészet egyik legkiemelkedőbb alakja volt. A Modern Építészet Nemzetközi Kongresszusa, a CIAM 1928-as megalakulása után Molnár Farkas Breuer Marcellel és Fischerrel együtt alakította meg a szervezet magyarországi szekcióját. Fischer a csoport egyik hajtómotorja volt, kiállításokat szervezett, folyóiratot szerkesztett és építőmesteri végzettsége dacára az egyik leghaladóbb szellemű tervező lett. 1934-es terve, a Szépvölgyi út 88/b szám alatti családi ház (Hoffmann-villa) talán az egyik legismertebb és legkedveltebb modernista villa, fotója rendszeresen felbukkan blogokban, közösségi oldalakon. Az építész 1921-ben feleségül vette Pécsi Esztert, az ország első diplomás mérnöknőjét, akivel sokáig közösen dolgoztak, így a Járitz-villa statikai terveit Pécsi jegyzi. Fischer József rajongott Le Corbusierért. A Járitz-villán is érezhető a mester hatása, érdemes megnézni a Villa Savoye épületét a franciaországi Poissyban, Párizs mellett.

udvari_homlokzat.jpg

Tovább
4 komment

Bajcsy-Zsilinszky köz 1.

2016. augusztus 04. 08:38 - Varázsceruza

A város legszebb modern épületei / 4.rész

Régóta terveztem, hogy írok erről az igazán nem hivalkodó külsejű házról, amit biztosan sokan ismernek, ha másért nem, a frekventált hely és a sarki pozíciója miatt. Ráadásul a Bajcsy-Zsilinszky úton pont mellette magasodik az art deco jegyeit is magán hordozó, a tetején hatalmas, fekve támaszkodó férfialakkal díszített épület, szintén egy régi kedvencem. De a letisztultabb, modernista homlokzat mégis remekül mutat a másik mellett, jól kiegészítik egymást. Egy időben laktam itt, emlékszem amikor először beléptem a kapun, azt gondoltam, ez teljesen olyan, mint az újlipótvárosi lépcsőházak, csak valahogy még klasszabb és elegánsabb, ráadásul itt a környéken igazán csak elszórtan vannak hasonló korú házak. 

p1770284b.jpgA középső házról van szó.

p1760863b.jpgAz Ó utca sarkán álló épület címe Bajcsy-Zsilinszky  köz 1.

Tovább
Szólj hozzá!

Molnár utca 53.

2016. július 21. 21:02 - Varázsceruza

Fővám tér 1./Belgrád rakpart 1.

Egy időben gyakran jártam a Molnár utcában, ha a Fővám tér felől érkeztem, sokszor elolvastam a sarki ház bejárata feletti, sasok által őrzött dupla 53-as feliratot, majd kíváncsian belestem a kapun, de mindig zárva találtam. Az előtér nem is tűnt különösebben vonzónak, kopott járólapok, unalmas fehér csempék a falon, szóval azt hittem nincs odabent semmi, ami érdekes lehetne. Aztán írt Zakar István, hogy ők csinálják a lépcsőház fali csempéinek felújítását és kérdezte, van-e kedvem megnézni. Naná, hogy volt. Egy téli reggelen mentünk először és még egy párszor az azt követő hónapokban, ha arra jártam, benéztem hol tartanak és mindig megcsodáltam a kis udvar körüli gang pepita köveit, amelyek a Népszínház utca 19 szám alatti Lajta Béla házra emlékeztetnek.

img_20150117_152905b.jpg

1_20150114_080504.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Képes napló 2016/22. hét

2016. június 12. 13:42 - Varázsceruza

Újpest, szombat délután

Régen csak alkalomszerűen, egy-egy séta után csináltam ilyet, de év elején úgy döntöttem, hogy a rengeteg, többnyire mobillal készült képből, ami aztán általában feledésbe merül, heti rendszerességgel felteszek egy válogatást némi magyarázattal, hogy dokumentáljam a napok/hetek iszkolását és a látottakat.

Szárnyas férfialakot ábrázoló dombormű Újpesten, a Károlyi István utca és a Venetianer utca sarkán. A két utca névadójának története szorosan összefonódik. A terület egykor Károlyi István fóti földbirtokos tulajdona volt, 1830 körül kezdték parcellázni, majd beépíteni. Az 1838-as pesti árvíz után sokan költöztek a magasabban fekvő, Pesten kívüli településre. A gróf 1841-ben megalapította Újpestet és az ide települőknek szabad kereskedelmet és ipart biztosított, sok zsidó származású lakost, valamint gyárosokat és mesterembereket is idetelepített. Később Újpest első bírájának választották. A területet kezdetekben maga Károlyi említette "zsidó gyarmat"-ként és Újpest életében, fejlődésében nagy szerepet játszott játszott az általa betelepített zsidó lakosság. 1839-ben telket ajándékozott a zsinagóga építésére. Újpest alapítójának emléktábláját a 46-os szám alatt találjuk. A kisebb keresztutca Venetianer Lajos egykori íróról kapta a nevét, aki a neológ zsinagóga rabbijaként tevékenykedett 1896-tól egészen élete végéig. Venetianer neve nem csak Újpesten, hanem országszerte ismert volt, élete folyamán sokat publikált, fő műve az élete utolsó évében megjelent, hatalmas adatbázissal bíró "A magyar zsidóság története" című tanulmánykötet.

p1760480b.jpgGE (?) monogramja és egy évszám, 1927. Az angyal bal lábánál festőpaletta, jobb lábánál a színházi maszk utalhat az egykori tulajdonosra.

Tovább
2 komment