Kép-tér Blog

"Én a várossal akarom Önt megismertetni..."

Amelyben Billy Pilgrimet elrabolja egy repülő csészealj és választ kap a Kérdésre.

2011. szeptember 12. 21:06 - Varázsceruza



A minap azt kérdezte tőlem valaki, hogy mért éppen vele, és mért éppen most történik ez. Nem tudtam a választ, illetve azt gondoltam, erre nincs válasz. Ma viszont  megtaláltam, a metrón ülve, valahol a Deák tér és a Ferenciek tere közt, az alagútban. Ott volt leírva, fehéren-feketén, a kezemben lévő könyvben, Kurt Vonnegut: Az ötös számú vágóhídjában, a Szépirodalmi Könyvkiadó Olcsó Könyvtár sorozatának 1980-ban kiadott, megsárgult lapján. Abban a részben, amikor Billy Pilgrimet beszippantja a földönkívüliek csészealja és ijedtében a tralfamadoriaknak szegezi ugyanezt a kérdést, szó szerint hogy Miért éppen engem?
Tényleg csak azoknak, akik nem olvasták, és mindenkinek, aki felesleges kérdésekkel marcangolja magát, idemásolom a Választ, amellyel remélem hogy rengeteg agyalást és méregdrága, agykurkászok és kineziológusok bőrfoteljében töltött órákat fogunk most egy füst alatt megspórolni. Így megy ez.


"... Bent, a zsilipkamrában két kémlelőlyuk volt, mindegyikhez egy-egy sárga szem tapadt. Egy hangszóró függött a falon. A tralfamadoriaknak nem volt hangszekrényük. A gondolataikat telepatikus úton közölték. Billyvel egy komputer segítségével tudtak beszélni, meg valami elektromos orgonafélével, ami minden földi nyelvet megszólaltatott.
- Üdvözöljük a fedélzetünkön, Mr. Pilgrim - szólalt meg a hangszóró. - Van valami kérdése?
Billy megnyalta az ajkát, gondolkodott egy ideig, míg végül megkérdezte:
-Miért éppen engem?
- Ez nagyon is földlakókra jellemző kérdés, Mr. Pilgrim. Miért ön? Ami azt illeti, miért éppen mi? Vagy bármi egyéb? Azért, mert ez a pillanat egyszerűen itt van. Látott már borostyánban rabul ejtett bogarat?
- Igen. - Billy valóban őrzött az irodájában egy olyan csiszolt borostyán papírnehezéket, amelybe három katicabogár volt beágyazva.
- Nos, Mr. Pilgrim, erről van szó. Itt vagyunk, rabul ejtve e pillanat borostyánjában. És nincs miért."










A könyvért valamikor 6,50-et fizetett valaki, tökre megérte.



És mivel Billyvel ellentétben én ritkán futok össze repülő csészealjakkal, illusztrációként a Podmaniczky utca-Szabolcs utca közti, a vasúti sínek alatt földbe vájt alagút fotóit mellékeltem.  Így megy ez.



komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kep-ter.blog.hu/api/trackback/id/tr717463858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bandi 2011.09.12. 22:14:24

"Welcome aboard, Mr. Pilgrim," said the loudspeaker. "Any questions?"
Billy licked his lips, thought a while, inquired at last: "Why me?"
"That is a very earthling question to ask, Mr. pilgrim. Why you? Why us for that matter? Why anything? Because this moment simply is. Have
you ever seen bugs trapped in amber?"
"Yes." Billy, in fact, had a paperweight in his office which was a blob of polished amber with three ladybugs embedded in it.
"Well, here we are, Mr. Pilgrim, trapped in the amber of this moment. There is no why."

Catflower 2011.09.12. 22:40:29

Az is atom, amikor a tralfamadoriakról írja, hogy "pontosan úgy látják a különböző pillanatokat, ahogyan mi például a Sziklás Hegység egyik szakaszát láthatjuk. Ők azt is észlelni tudják, hogy mennyire állandó minden pillanat, és meg tudnak látni bármely pillanatot, amely érdekli őket. Ez csak illúzió itt nálunk, a Földön, hogy az egyik pillanat úgy követi a másikat, mint a zsinórra felfűzött gyöngyszemek, meg hogyha egyszer elszállt egy pillanat, akkor az örökre eltávozott."
süti beállítások módosítása