Kép-tér Blog

"Én a várossal akarom Önt megismertetni..."

Belső-Ferencváros, szociális városrehabilitáció

2014. április 10. 21:20 - Varázsceruza

Tavaly ősszel már voltak képek Ferencvárosról, akkor főleg a Balázs Béla utca, Lenhossék utca, Sobieski utcából. A múlt vasárnap délután arra volt dolgom és elsétáltam a Gát utcához, hogy megnézzem, hol tart a József Attila Emlékhely kialakítása, miután az udvari traktusban rekonstrukciós célból elbontották az első emeletet, ahol a költő valószínűleg született. A Viola utcából indultam. Itt is elkezdődött valami abban a tömbben, ahol a Kisebbségi Önkormányzat irodái is vannak, de a jelek szerint csak az egyik háznak van jogerős építési engedélye (37/c), ennek a felújítása már idén elkezdődik. Azt tervezik, ha lesz új rehabilitációs pályázati kiírás, az 37/a és a 37/b is megújulhat majd. 


A "Szociális városrehabilitáció a Ferencvárosban, József Attila terv I. ütem" névre hallgató projekt keretében még dolgoznak a költő szülőházán és a mellette lévő házon (Gát utca 3 és 5 szám). Az 5-ös számúra ráépítettek egy emeletet. De a Gát utca még mindig olyan hely, ahol minden ház ajtaja nyitva van, bármelyikbe simán be lehet menni. Már ha van mersze valakinek. Én az előtéren vagy a lépcsőházon túl szinte sehol nem jutottam. Ezek kivétel nélkül régi, egy-két vagy háromemeletes, gangos lakóházak a XIX. század végéről, és az utcában a 3-as számún kívül még kettőn találtam "itt élt József Attila" táblát. Régen láttam ennyi bedeszkázott vagy elfalazott ablakot, ennyi utcán sétáló vagy ablakban heverésző macskát és autók is ritkán zavarták az utca nyugalmát. Némelyik épületet már lelakatolták, 1-2 helyen kint a tábla a szociális városrehabilitációról és el is kezdték a munkát. A projekt leírása szerint korszerűsítik és felújítják magát az utcát, a Gát utca 3-as szám alatti házat, ahol József Attila született, felújítják és kibővítik, illetve kialakítják az Emlékhelyet. 

A jobb szélen a Gát utca 3, József Attila szülőháza.
A palánk mögött nem sok látszik most belőle, folynak a munkák.
Gát utca
A tervek szerint lebontják majd a Márton utca 9-et a bedeszkázott ablakokkal és a mellette lévőt is, egy "jelentős volumenű beruházás megvalósítása céljából", mely egészen a Gát utca 34-ig terjedne. Ez többnyire földszintes épületeket érint kis lakásszámmal, ami megkönnyíti a kiváltást. Mindenesetre a Márton utca 9 (a lenti képen bal oldalt) szép ház, kár érte.

Márton utca 9.
A Lenhossék utca 7-9 teljes felújítást kap, a pincében és a földszinten szociális és közösségi központot létesítenek.

Sobieski utca
Balázs Béla utca

A Gát utca azért egyedülálló, mert talán egy új építésű házat sem láttam, míg a többi környékbeli utcába már többé-kevésbé elért a rehabilitáció s a régi házak közt sok üres, beépítendő telket vagy a kis földszintesek fölé magasodó új lakóházat találunk. Már a múltkor is írtam, hogy összességében klassz hely lett a rehabilitált Ferencváros, vagyis azok a részek, amelyekkel elkészültek, de mindig az az érzésem, hogy a mai napig is több régi házat bontanak le, mint amennyit feltétlenül szükséges lenne, legalábbis az én ízlésemnek biztosan. A kedvencem ez a ház volt a Tűzoltó utcában, kb. tizenöt éve még állt:


Az egykori Ferencváros, a kiskocsmákkal és a földszintes házakkal pedig egy helyen még biztosan létezik, Fortepannak hívják:Tűzoltó utca-Berzenczey utca sarok. Fotó: Fortepan
A SOTE modern tömbje helyén egykor ezek a házak álltak. Fotó: Fortepan
Csoportkép a Laboratóriumi Műszergyár előtt a Tűzoltó utcában ... Fotó: Fortepan
.... a gyár most.


FF fotók: Fortepan/ Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény
Érdemes még megnézni Utazó képeit a környékről, 2011-ből.
4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kep-ter.blog.hu/api/trackback/id/tr117463558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Holdgyöngy 2014.04.11. 07:26:22

A József Attila emlékhely lakótömbjéről éppen az éjjel hallgattam riportot. Jól időzítettél!

Klein Kinga 2014.04.11. 12:36:04

Gyönyörű képek, imádom ezt. Miért nem jövök ide gyakrabban...? Na majd eztán! Köszi.

Catflower 2014.04.12. 20:27:19

Köszönöm :)

Névtelen 2014.04.26. 21:38:33

Véletlenül a Balázs Béla u.30 sz. házról az 1980-as évekből nincs képe valakinek a kertről...? Nagyon szép volt... előre is köszönöm...
süti beállítások módosítása