Kép-tér Blog

"Én a várossal akarom Önt megismertetni..."

Villa munka után: Fodor Gyula boglári nyaralója

2014. augusztus 09. 10:32 - Varázsceruza

Fodor Gyuláék családi nyaralója Balatonbogláron épült fel 1910 körül. A villa a "munka után" nevet kapta, lásd a régi állapotot megörökítő képeslapot. Épp a napokban szereztem egyet a Vateráról, azon 1928-as dátum van és egy nagyon hangulatos udvar, díszpadokkal, szökőkúttal, és rengeteg vadszőlővel. Ezekből mára csak az oroszlános padok maradtak, amelyeken valamikor 1942 előtt magát Fodort és feleségét is megörökítette a fotós a házi kedvenccel. A lépcsőfeljáró melletti korlát díszei eltűntek és a homlokzatot is átalakították némileg. Tavasszal, amikor először ott jártam, még sokkal sivárabbnak tűnt az udvar, most júliusban a fák lombja némileg feldobta az összképet. Tavasszal még reménykedtem, hogy talán majd nyáron kinyit a kétcsillagos üdülőszálló, amit a kerítés melletti tábla hirdet, de a főszezon kellős közepén is zárva volt, pedig szívesen megnéztem volna, hogy mi maradt az egykori nemesi villából. Talán máskor lesz rá alkalom, addig itt vannak ezek a nem túl bíztató képek
Valószínűleg az 1920-as évek végén.

 

 

 

 

 

Az emeletes villa mellett valószínűleg a hetvenes években húzták fel a sárgára-kékre festett modern épületet, de jelenleg ezt sem használják és a lenti képen balra látható hátsó szárny is valamikor akkortájt épülhetett, az akkori tulajdonos így növelte a férőhelyek számát. A három épület egy óriási - eredetileg közel egy hektáros - telken áll, és partszakasz is tartozik hozzájuk, a víz mellett faasztalok, padok és egy kör alaprajzú építmény.
 

 

a parton
A villa létezéséről Stephane-tól tudok, aki hónapokkal ezelőtt azzal keresett meg, hogy "látom odavan a nagybátyámért...", szóval ő Fodor Gyula rokona, és aki levelezésünk kezdetén megírta, hogy ide járt le a család nyaranta, úgy nagyjából 20-30 éven át, amíg a háború után meg nem fordultak a dolgok. Fodor nemesi családból származott, építész-tervezői tevékenysége mellett saját bérházai is voltak, pl. a Zichy utcai lakóház. A fővárosban vagy negyven bérházat tervezett, a legismertebb közülük talán a Napóleon-udvar a Hajós utcában és  az egykori Ernst Múzeumot is magában foglaló hatalmas épület a Nagymező utca 8-ban. Az első világháború kitörése után, amikor az építőipar erősen visszaesett, és elmaradtak a megbízások, a bérházak biztos jövedelemforrást jelentettek. 
Fodor Gyula feleségével a kertben
Ez a kép már valószínűleg a háború után készült, a szökőkút még megvan, a vadszőlő már nincs.
Fodor hetven évesen, szívrohamban halt meg 1942-ben. Az idősebb lánya a fővárosban lakott férjével, feleségét és a kisebbik lányát '45 után, osztályidegenként kitelepítették Boglárról, a villát államosították. A BAZ megyei Mádra kerültek egy családhoz, ahol lényegében cselédsorban éltek 1949-től 1956-ig, istállóban, földön aludtak, földmunkát végeztek. 1956 augusztusában "szabadultak", visszatértek Budapestre, de régi életkörülményeiknek és a családi vagyonnak természetesen búcsút mondhattak. Az ingóságokat, amiket nem mentett ki időben a család többi része, széthordták és megsemmisítették mások, nekik jóformán semmijük sem maradt, életük hátralévő részében méltatlan körülmények között éltek. A boglári villába sosem tértek vissza. Amikor az 1970-80-as években Stephane levitte kocsival unokatestvérét, hogy megnézzék a házat, Hajnalka még az autóból sem akart kiszállni. Stephane úgy emlékszik, hogy a villa az Oktatási Minisztérium, később pedig talán a Vízművek tulajdonában állt, de ha valakinek vannak róla emlékei, feltétlenül írja meg a kep.ter.blog@gmail.com címre.

 

 

Ha nem tudnék semmit a régi tulajdonosairól, kívülállóként nyilván máshogy látnám. Talán nem is tetszene annyira az épület, legalábbis nem ebben a formájában. Jó lenne, ha mesélni tudnának a falak.
Családi nyaralóból minisztériumi üdülő, majd kétcsillagos üdülőszálló. Most nem lakják, csak hat oroszlán vigyáz rá a kertben. Balatonboglár, Kodály Zoltán utca.

2014. december 27-i képek:
 
 
Ezúton is köszönök mindent Stephane-nak.
 
Ha tetszett a  bejegyzés és szívesen látnál még több képet és tartalmat,
itt csatlakozhatsz
a blog Facebook oldalához.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kep-ter.blog.hu/api/trackback/id/tr717463518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása