Kép-tér Blog

"Én a várossal akarom Önt megismertetni..."

Megújult a Turbina utca

2013. december 18. 23:05 - Varázsceruza


Nyúlfarknyi kis utca Vizafogón, a Forgách utcai metrómegállónál. Most Turbina, régen Láng László utca. Még régebben, a tervtár 1907-es rajzain azt találtam, hogy a Csáklya névre is hallgatott. 


2013 november
Ha a Váci út felől kanyarodunk be, a jobb oldalát lényegében a nyerstégla borítású csarnok foglalja el, amelyet eredetileg Alpár Ignác tervezett Eisele József kazángyárosnak. Láng László öt éves sikeres működés után 1873-ban költöztette át kis gépjavító műhelyét a belső Váci útról (ma Bajcsy) a külsőre, oda, ahol most is állnak még az egykori gyár épületei. Gőzgépeket gyártottak és olyan jól ment az üzlet, hogy lassan sikerült kiszorítani a külföldieket a piacról. A háború megtépázta a csarnokokat és a berendezéseket is. 1948-ban, a helyreállítás után államosították a gyárat. A nagy csarnok a Turbina utca sarkán most üresen áll, de olybá tűnik, hogy a többi épületet is csak részben sikerült hasznosítani. Volt (van?) itt UFÓ hangár, irodák, üzletek, raktárak. Az utca valamikor az ötvenes évek végén kapta mai nevét.
2013 április
2013 november
2013 november
A bal oldalon egy majdnem kész irodaház és két régi lakóház áll. A Duna felé, a parton felépült színes lakóparkhoz tart még egy vékony járdacsík, de mellette lényegében semmi sincs, csak üres telek, a másik oldalon pedig a gyár. A Váci út sarkán, az új irodaház helyén 2 éve még egy üres telek állott. 


2012 augusztus 
A tűzfalat a palánk résein át fényképeztem, akkor még nem tudtam, hogy a telken egykor a Hazám mozi épülete állt 1962-ig, ezt a Fortepanon kattintgatva fedeztem fel:  

A hatvanas években, Fortepan 41092

a fenti sarok ma
Legelőször a 6-os számú, most halványsárgára vakolt ház keltette fel kíváncsiságomat. Még tavasszal, egy szombati napon jártunk ott, dél volt, fényben úszott a lépcsőház. Az irodaház még csak félig állt és az utca is fel volt túrva: 

A cselédlépcsőház kis ablakán kilesve egy állvány takarta a kilátást a Váci út felé. Akkor arra gondoltam, kár, hogy a tűzfal takarásban lesz, klassz volt a Váci út felől a melléklépcsőház félköríve. Aztán utánajártam, hogy milyen régi és mit lehet róla tudni, majd gyorsan jött és ugyanúgy elment a nyár, s mire újra láttam, felújították a házat, az utcát, felépült az irodaház. Minden más lett, újra el kellett menni fényképezni. De akkor már az egész tömb sorsa érdekelt. A régi egyemeletes, bontásra váró házak a Váci útra felépült irodaházak árnyékában, a betonház árkádjai alatt megpillantott Berda József emléktábla a kozmetikai cég hirdetése és a kukák mögött …  „ennek az épületnek a helyén állt szülőháza”, míg le nem bontották. Az újpesti proletár költő, élt 1902-1966.


De nézzük az utca két életben maradt háza közül a szebbiket: 
2013 április:  a homlokzat felújítás előtt
2013 november
1907-ben Weil Lipót műépítész tervei alapján épült fel az akkor még Csáklya utca 6. szám alatti háromemeletes bérház, Schneider Jánosné megbízásából. A pincében mosókonyha, mángorló, borpince és egy csomó raktár kapott helyet, a földszinten, a hátsó lépcső mellett házmesterlakás, az utcai fronton pedig vendéglő és üzletek.







A használatbavételi engedélyt 1909. november 10-én adták meg, Bogdán Rezső háztulajdonos részére. 1953-ban a Budapesti Ásványőrlő átalakíttatja a földszinten, az 1. lépcsőház melletti helyiségeket munkásszállóvá.







1960-ban a Városépítési Tervező Iroda készíti el a ház felújítási terveit, javítják a födémet, a tetőt, új kéményeket építenek, felújítják a homlokzatot, az udvarburkolat, nyílászárókat. A megrepedt falrészt kibontják és újrafalazzák. A kapualjat, a lépcsőházakat és a hátsó udvar felé néző szomszéd tűzfalakat bevakolják. A lépcsőházak 60 cm magas olajmázolt, lépcsőkísérő lábazatot kapnak, a korlátokat, nyílászárókat lemázolják. A lépcsőházban minden bizonnyal még ez a hatvanas években készült felújítás eredménye volt látható áprilisban, de könnyen lehet hogy azóta belül is felújították. De bent most nem jártam.








Megnéztem, hogy mi vár a Váci út - Turbina utca - Karikás Frigyes utca - Dagály utca által határolt tömb házaira. A Váci úton egykor álló épületek, köztük Berda József szülőháza és a Hazám mozi már nincsenek meg, helyettük lett a két irodaház:


A Váci út egykor... (Fotó: Fortepan, 41175)
... és ugyanaz a szakasz most.
A Turbina utcában megmarad a két lakóház, lényegében ők lesznek a tömb túlélői: 

az üres telek azóta beépült, a két túlélő ház jobbközépen
A Karikás Frigyes utcában a tervek szerint bontás vár majd az egyemeletes, függőfolyosós lakóházra. Egyelőre még laknak benne...






... és a Dagály utca sarkán állóra is, amelyben a Dália nevű műintézmény működött még nem olyan régen. Ez lakatlannak tűnik:  





Ugyanerre a sorsra jut valószínűleg a Dagály utcában a kocsma épülete utáni ház a CIPÉSZ felirattal: 





Messze nem vagyok bontáspárti, sőt, szívem szerint majd minden régit inkább megtartanék. S bár ezek a házak építészetileg nem képviselnek különösebb értéket, azért azt sem gondolom, hogy a helyükre majdan felépülő akármi majd fog. A Váci úton álló házak nagy részét (lásd a Fortepan képén) is érdemes lett volna megtartani, de azokkal gyorsan végeztek már évekkel ezelőtt. Azt is értem, hogy az ilyen épületekben lévő lakások messze nem összkomfortosak és erősen felújításra szorulnak. Azt viszont elfogadhatatlannak tartom, hogy Angyalföld-Vizafogón lassan nagyítóval kell keresni azokat a szegleteket, épületeket, utcarészleteket, amelyek ennek a kerületnek a sajátos ízét, hangulatát adták. Ha engem kérdeznének, emiatt én csak azért is megtartanám, és rekonstruálva hasznosítanám őket. Mert jó lenne, ha legalább nyomokban megmaradna az az Angyalföld, ami talán már csak fényképeken él, és az a sokszínűség, amit annyira szeretek benne.  
Szóval, én menteném őket.



 Ha tetszett a  bejegyzés és szívesen látnál még több képet és tartalmat, 
itt csatlakozhatsz
a blog Facebook oldalához.


Az eltervezett bontásokról itt találtam információkat.
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kep-ter.blog.hu/api/trackback/id/tr247463592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gábor Mátyás 2013.12.19. 14:54:09

Hát ez szuper post. Nekem nagyon tetszett!

Vati 2013.12.19. 15:01:57

Köszi, örülök :)

Studiolum 2013.12.21. 17:59:50

Megrendít, hogy bezárt a Dália. Még fél éve is a Dagály utcai könyvtárban töltött órák után ott frissültem fel egy sörrel. :( Annyira időtállónak tűnt.
süti beállítások módosítása