Kép-tér Blog

"Én a várossal akarom Önt megismertetni..."

Váci út 121-123-125. Bontás előtt.

2011. június 30. 15:45 - Varázsceruza


Gyakran megyünk át kocsival a Váci úton, de csak pár hete szúrtam ki ezt a házcsoportot,  a kakukktojást  régi gyártelepek és új irodaházak között. Legközelebb már kerestem a szememmel, a kis földszintes, mellette szorosan az egyemelet plusz manzárd és a sarkon a három emeletes rózsaszín bérház fura trióját. Így együtt olyanok, mint egy mesekönyv illusztráció, sötétben hajlamos lennék azt hinni, hogy a Moulin Rouge díszlete, s a kémény mögül mindjárt megjelenik Ewan Mc Gregor... Közelebbről persze a középső a legédesebb, népies, szecessziós motívumokkal, s ha az alsó szinten nem lennének új nyílászárók, igazi mézeskalácsház lenne. A jellege teljesen a gázgyári telepet idézi. Meglepődöm, amikor a cím alapján megtalálom a ház fotóját a keresőben és a Százéves házak oldalán kiderül, hogy ez a Róth Zsigmond-Tauszig Béla tervezte Schneller-ház. 


Ez érdekes, a Rumbach Sebestyén utcai modern lépcsőház, ami szintén az ő munkájuk, milyen messze van ettől a külvárosi házikótól, s nemcsak távolságban. Róth és Tauszig munkakapcsolata 1910-től '45-ig tartott, a három és fél évtizedbe valóban sok minden belefért. További munkáikról bővebben itt.
A Schneller-ház földszintje, míg le nem zárták, maradt, ami mindig is volt: pékség. Eredetileg egy multifunkcionális egység volt, sütöde, bolt, az emeleten pedig a pék lakott, háromszobás lakásban. Pont  mint a mesében.












Mostanra mindegyik ház üres, a földszinti, kibelezett boltok legalábbis erről tanúskodnak. 2007-ben az Önkormányzat még értékesíteni kívánta a három ingatlanból a tulajdonában lévőket, aztán 2011-ből már a bontás hírét olvasni, ami talán az építőipar recessziója miatt, késik. A házak még állnak, de félek, már nem sokáig. Mindenesetre a világháló, ez a virtuális pletykagép még azt is elárulja, hogy egy káefté 18 milliót kér csak a középső ház bontásáért. A rombolást meg kell fizetni.  




komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kep-ter.blog.hu/api/trackback/id/tr757463896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lásd Budapestet 2013.02.24. 20:48:13

Nagyon szomorú ezeknek a házaknak a sorsa. A középső házikó teljesen belopta magát a szívembe! :) Tényleg olyan, mint egy mézeskalácsház, és igen, mi más is lehetne, ha egy pékség működött benne. Mi sem mutatja ezt jobban, mint az egyik képen, a ablakok szélén az a két "kakaóscsiga" motívum. :)
süti beállítások módosítása