Kép-tér Blog

"Én a várossal akarom Önt megismertetni..."

Népsziget

2014. július 18. 23:06 - Varázsceruza

Két éve voltam itt utoljára, és most is ugyanaz jutott eszembe, hogy ez a város egyik legfurább helye, ami valami folytán eddig rendre kimaradt a közelmúlt városfejlesztési terveiből. Valójában nem is sziget, hanem félsziget, még az 1830-as években kapcsolták Újpesthez a Zsilip utcánál, egy vékony földnyelvvel. Ha innét érkezünk, lehet autóval jönni, de a helyhez inkább a bringa illik, így az Újpesti vasúti hídon át is lehet tekerni. Gyalog a Marina partról vagyis a Meder utcából egy gyalogoshídon át vezet az út.

 a Meder utcai gyalogoshíd felé vezető út a félszigeten
A Népsziget vagy a köznyelvben Szúnyog-sziget mintegy 2 km hosszú. Régen itt volt a Ganz Danubius Hajó- és Darugyár egyik telepe sőt terveztek ide 1928-ban Olimpiát is. A hajógyár egykori csarnokai ma is állnak, lásd a képeken, csak munka nem folyik már bennük. A gyár utódja, a kapun szereplő kft felszámolását is éppen öt éve jegyezte be a cégbíróság. 







Ma egy sor lepukkant, szebb időket megélt vállalati üdülő és csónakház sorakozik a szigetet hosszában átszelő aszfaltozott út mellett (Népszigeti út). A Meder utcához közeli végében székel az Evezős Egyesület, nem sokkal utána egy hajléktalanszálló, az út végén, már a vasúti híd lábához közel az Állatpark, egy csomó kecske lakóhelye.





a kemping elköltözött, a tábla szerint a Pilisi utcába
a háttérben a Marina-part


A kecskéket állítólag gyomirtás céljából telepítették ide valamikor a kilencvenes évek elején, addigra ugyanis a vadmadarak hatástalannak bizonyultak az egyre jobban terjedő parlagfűvel szemben. Bevetésük jó ötletnek tűnt: öt év alatt kiirtották az ártó gyomokat és azóta is remekül éldegélnek itt gyöngytyúkok, kacsák, kutyák és más állatok társaságában, a Vízművek elkerített területén. 







Ivanhoe-ból két példány is van.




A nyugati oldalon volt régen a szabadstrand, a környékről sokan jártak ide. A Panoráma útikönyvek 1961-es, Budapestről szóló kiadványa említ egy Halászcsárda névre hallgató barátságos kerthelyiséget öreg parasztházzal, amit régen a Május 1 halászati termelőszövetkezet üzemeltetett, tőle nem messze volt a sziget fő bevásárlási helye, egy nagy forgalmú Közért-bolt. Ez utóbbit nehezen tudom a mai viszonyok és látogatottság mellett elképzelni, de a halászcsárda helyett (nem tudom hogy a helyén-e, ha tudja valaki, írja meg) remek büfé azért a mi nemzedékünknek is jutott: ha igazak a hírek, ilyen a Sziget büfé, ahol remek hekket és hasonló strandkajákat lehet kapni. Mi nem voltunk éhesek, így "csak" a Vasmacskába ültünk be egy fröccsre.



Vasmacska söröző


Az Újpesti Vasúti híd pillérjén márványtábla, rajta "A régi újpesti Vasúti hidat 1944. december 27-én a fasiszta rombolás pusztította el. A hidat a magyar nép alkotókészsége építette újjá 1952-55. években. Az újjáépítés hős munkája során életüket vesztették: Mudraninetz János lakatos,  Csintalan Emil lakatos, Kernmüller István segédmunkás, Tuka Gyula cölöpverő."
Szóval, bringával gyertek, mindenképpen.

A helyről bővebben itt és itt és a Fortepan-on is vannak régi képek.

Ha tetszett a  bejegyzés és szívesen látnál még több képet és tartalmat,
itt csatlakozhatsz
a blog Facebook oldalához.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kep-ter.blog.hu/api/trackback/id/tr217463526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása