Kép-tér Blog

"Én a várossal akarom Önt megismertetni..."

A déli Klotild-palota

2014. szeptember 02. 07:01 - Varázsceruza

A Klotild palotákról részletesen, sok fotóval illusztrálva írtam már egyszer, de azóta jártam a jelenleg lezárt déli épület (Klotild I.) belsejében. Ez a poszt részben kiegészíti az előzőt, másik apropóját az adja, hogy a hírek szerint az épületet végre értékesítette az önkormányzat. Az új tulajdonos egy török cégcsoport magyar projektcége. Az Özyer Groupot 1948-ban alapította a hasonló nevű család, a magyar cég mindhárom tagja is közülük kerül ki. Több szálloda van a birtokukban, még ha mindegyik jóval szerényebb külsővel is bír, mint az ikerpaloták. A szerződésben foglaltak alapján öt éven belül kötelesek felújítani az épületet. 
A képeket a Orczy Kultúrkert Egyesület áprilisi sétáin készítettem, az egyiken a toronyba is felmentünk. Az épület felújításra szorul, de összességében úgy tűnt, hogy nincs nagyon rossz állapotban - persze ezt én nagyjából laikusként mondom-, és olyan részletgazdag a belseje, hogy a jelenlegi állapotában is lenyűgöző. Munka azért lesz bőven. Sokat rontanak az összképen a leválasztott helyiségek, álmennyezetek, oda nem illő ajtók, több helyen a beázások. Ráadásul egy pár éve innét is kiköltöztették a bérlőket és ettől még elhanyagoltabbnak tűnik, nem tesz jót egy épületnek, ha sokáig áll lakatlanul. A 48 méter magas toronyba felmenni pesti épületlátogatásaim egyik legnagyobb élménye volt, semmivel sem tudom összehasonlítani, a képeket egy régebbi bejegyzésben meg lehet nézni.
Az ikerpaloták tervezői Korb Flóris és Giergl Kálmán, a kivitelező iparosok névsorát lásd a bejegyzés végén. 







A Vasárnapi újság 1900-ban így írt a palotákról: "Az első emeleti, csupa termekből álló helyiségeket nagyrészt különféle társulatok és egyesületek bérelték ki így lakásokul csak a második és harmadik emeleti helyiségek fognak szolgálni, melyek a lehető legkényelmesebb beosztásúak. E pompás házakban nemcsak ritka szép lépcsők, hanem fölvonógépek is vannak, s úgyszólván e gépek az egyedüliek, amelyek nem a hazai ipar készítményei (Otis Rt). A nagyszerű főlépcső a Váci utcai oldalon van, tágas csarnokkal és művészi festésű ablakokkal."




















"A minden oldalról szabadon álló házak díszét nagyon emeli egy-egy 48 méter magasságú saroktorony, melyek egészen faragott kőből vannak, s tetejüket egy-egy hatalmas hercegi korona ékesíti."











Róth Miksa terve a felülvilágító ólomüveg ablakokhoz 


A két Klotild palota kivitelező iparosainak listája: 
építész-művezető : Gattaringer Oszkár 
építőmester: Bagosi Pucher István
vasmunkák: Schlick-féle Vasöntöde Rt
ácsmunkák: Gregersen Guldbrand és fiai
kőfaragómunkák: Hauszmann Sándor
díszkovács munkák: Swadló Ferenc, Páder Nándor és Forreider és Schiller
üvegfestő munkák: Róth Miksa
épületszobrász: Szabó Antal
díszfestő: Scholtz Róbert
cserépkályhák szállítója: Zsolnay-gyár
csillárok: Giergl Henrik
felvonók: Otis Rt.


Az Orczy Kultúrkert Egyesület FB oldala itt illetve itt, érdemes figyelni a sétáikat. 
Külön köszönet Szabinak :)

Forrás: Gerle János: Korb Flóris, Giergl Kálmán

Ha tetszett a  bejegyzés és szívesen látnál még több képet és tartalmat,
itt csatlakozhatsz
a blog Facebook oldalához.
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kep-ter.blog.hu/api/trackback/id/tr357463512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása