Kép-tér Blog

"Én a várossal akarom Önt megismertetni..."

A szecessziótól a recesszióig- múlt századi karácsonyi magazinborítók

2011. december 16. 08:19 - Varázsceruza

A karácsonyi készülődést idén az alábbi válogatással kezdem. Boltoknak még a közelében sem jártam és tekintve a hétvégi, előre borítékolható rohamot, amit talán csak a recesszió fog némileg megfékezni, valószínűleg hétvégén sem fogok. Éppen anyagot kerestem valamihez a lomok között, amikor két régi Ifjúsági Magazin-t is találtam, sírnivaló karácsonyi borítóval, ahogy azt a kedves olvasó majd a nyolcvanas évek képeihez érve látni fogja. Aztán kíváncsi lettem, hogy különböző időkben, a világ különböző részein hogyan ünnepeltek decemberben a magazinok és a képes újságok. A sort a legművészibb borítók nyitják a Life-tól és a Vogue-tól, szecessziós, majd art decos grafikákkal. Talán nem kéne azt mondanom, hogy nehéz őket űberelni. Olyannyira az, hogy nem is nagyon sikerül senkinek, a korai letisztult és művészi grafikák után minden jön, amit nem sajnálnak a népektől a szerkesztők. És fájdalom, de nálunk annyira kevés retró cucc van még digitalizálva, hogy nem igazán tudtam kiegyenlített magyar-külföldi mezőnyt felmutatni, ezért billen a mérleg nyelve erősen a New Yorkerek és a Vogue-ok felé, meg persze azért is, mert a New Yorker borítók a világon a legjobbak. Még több mint egy hetünk van, kellemes készülődést!

1905. dec. 7-i borító- William Balfour-Ker festménye
A Flatiron akkor már 3 éve állt és még egyike volt New York legmagasabb épületeinek, persze a télapónak és a rénszarvasoknak ez nem lehet akadály. A Life első száma 1883-ban jelent meg.

1914 - innen
A Vogue bármilyen hihetetlen, de 1892 óta létezik, igaz, eleinte hetilap volt, csak az alapítója halála után karolta fel a Condé Nast, és a fenti címlapot is már nekik köszönhetjük.

Vogue, dátum nélkül - innen
Szintén a Condé Nast gyermeke a New Yorker. 1925-ben, születése évében ilyen fát állítottak:
1925 - Rea Irvin illusztrációja korabeli játékautóval és hajóval

1929 - innen

1931
Az amerikai Vanity Fair 1913-tól 1936-ig élt, aztán beolvadt a Vogue-ba.
1935 -  Paolo Garretto illusztrációja, lásd  www.hellerbooks.com
 
A második világháború után pár évvel a férfiaknak íródott kalandmagazin, a True igazi mácsós képpel ünnepel, amolyan negyvenes évek módjára persze, szájból kilógó blázzal, nyitott sörrel, elvégre férfiak vagyunk:
1948 - forrás: www.manpulpmags.com

 Jönnek az ötvenes évek. Az 1950-ben alapított amerikai Galaxy scifi télapói két egymás utáni évben:
1953

1954 - innen

Az egyik kedvencem, a visszafogottság, a színek és a profánul nevető angyalkák miatt:

1958- William Steig illusztrációja

1961

Nők lapja, 1949. október 20-a óta, eleinte a dolgozó munkás- és parasztasszonyok szórakoztatására. Az N betűt hozzá kell képzelni: 
1967. Forrás: www.retronom.hu
A lábakon álló tévéből kinövő karácsonyfa a tv műsorújság borítóján:
innen
Hetvenes évek:

1970
A Hollywood Studio Magazine 1971-ben retró címlapon, a harmincas évek szexszimbólumával, a mindössze 26 évet élt Jean Harlow-val ünnepel:
innen

Míg 1974-ben a Gentlemen's Quarterly Barbra Streisanddal lepte meg az úriembereket- "Karácsonyig ne bontsd fel"...
1974
... addig a Time recessziós jókívánságokat küld, bár utóiratban azzal szépít, hogy "jó hír is van":


Így jutunk az ízlésficam korába. Az 1965-ben létrehozott Ifjúsági magazinnak 1981-ben mindössze egy nyári virágos, búék-es decemberi számra futotta, de félek, hogy a novemberiben sem találnánk jászolt és angyalkákat:
1981

1985 decemberében ehhez képest óriási a fejlődés: Szűcs Judithék feje mellett legalább négy karácsonyfadísz lóg bele a képbe, de ezzel együtt is szolidnak érzem az ünnepi budgetet: 
1985

Egy évvel később, szolid nyálcsorgatás a fiúknak. Hugh Hefnernél Brooke Shields kap címlapot és alkalomhoz illő maxi fülönfüggőt, de sajnos csak nyuszifület villant:
1986

A századvég kissé bizarr karácsonya. A New Yorker itt sem spórolt az eredetiséggel:
1997
Zselés szaloncukrot azok kapnak, akik lefordítják a jeleket:
2006 - innen
Ráadás a huszonegyedik századból, és ezt nem hagyhattam ki, mindenki beláthatja. Bármilyen hihetetlen, ez (is) a jelen:
2011

A New Yorker borítók innen és innen
Az Ifjúsági Magazin online retrospektív magazinjáért katt ide

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kep-ter.blog.hu/api/trackback/id/tr567463824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bandi 2011.12.16. 21:44:17

Szecesszió recesszió :-)
Ez még jobb mint a csokokó rokokó.

Catflower 2011.12.17. 16:45:29

Látod, mit tesz egy erős gimnázium...:)
süti beállítások módosítása