Kép-tér Blog

"Én a várossal akarom Önt megismertetni..."

Németh László ... műépítész

2012. július 17. 09:30 - Varázsceruza

Naphegy utca 15, 17, 19, 21. szám

Krisztián Sándor domborműve
A Nap-hegyre inkább csak célirányosan megy a fővárosi ember, ha valami dolga van arra. Kivéve talán a Tabánt, de oda is többnyire csak kutyát sétáltatni és stikában csókolózni járnak. Pedig megéri végigsétálni a Naphegy utcán, és nemcsak a várra néző ötcsillagos kilátás miatt.
Ezt az első látásra három, jobban megnézve négy házból álló csoportot (Naphegy utca 15, 17, 19, 21) Németh László műépítész tervezte. A 21. számú ház táblája szerint "épült 1914 évben", az utolsó pillanatban, még mielőtt elkezdődött volna a gazdasági recesszió. Az első világháború alatt néhány kiemelkedő épület (mint pl. az Adria Biztosító Palotája az Erzsébet téren) és kevés lakóház kivételével alig folyt építkezés. Az  ipari termelés csökkenésével elapadtak az építőanyag források, és még a békekötés után is évekig tartott, amíg a dolgok visszatértek a rendes kerékvágásba.
A házaknak a Naphegy utcával párhuzamos Lisznyai utcáról is van bejáratuk, a lépcsőházakat pedig a telek közepére, a két utcai traktus közé tette az építész. Németh Lászlóról csak annyit sikerült összegugliznom, hogy az akkori Attila körúton és a Ráday utcában is épített bérházakat. A 15. számú kissé elüt a többitől, elmaradnak a szecessziós ornamensek, és sokkal szerényebb a homlokzat, csak a nyerskő lábazat ugyanaz, meg a tábla az építő nevével.
Naphegy utca 17, 19, 21

 

 

 

 a Lisznyai utca 18  bejárata (a Naphegy utca felől a 21. szám)

Lisznyai utca 16. (a Naphegy utca 19.)

 

a Naphegy utca 15. szerényebb homlokzata 
A Naphegy utca 21-ről maradt fenn a legtöbb anyag a levéltárban. Eredeti, azaz 1914-es tervek nem maradtak, de az eredeti helyszínrajzok alapján úgy tűnik, hogy az építtető Dr. Németh Benő ügyvéd volt, és a mellette lévő két telek, azaz mindegyik ház a Németh család valamelyik tagja nevén volt. Ezt megerősíti a Budapesti Cím- és Lakásjegyzék, amely szerint 1916-ban, a telkek illetve a rajta álló épületek a következő neveken voltak nyilvántartva: Naphegy utca 15-Lisznyai utca 12 Dr. Németh Béla és b. társai, a Naphegy u. 17-Lisznyai u. 14. sz. Németh Nóra, a Naphegy utca 19-Lisznyai u. 16. sz. Dr. Németh Béla és Benő, és a Naphegy u. 21-Lisznyai 18 szintén szintén Dr. Németh Béla és b. társai. Nem kellene messzemenő következtetést levonni az építő és az építtető vezetéknevének egyezéséből, de az 1937-es papírok szerint az irodájuk is ugyanott volt (Lánchíd utca 23), még akár rokonok is lehettek. 

 

Forrás: Budapest Főváros Levéltára
Az 1937-es átalakítási terveken a Naphegy- és a Lisznyai utcai fronton is szintenként két lakás van fürdővel és cselédszobával. Ebben az évben a tulaj beépítteti az ötödik emelet egyik lakásának teraszát. A második világháborúban a legfelső szintet belövés éri, ezt a tetővel együtt 1948-50 közt állítják helyre. Az általános helyreállítási és felújítási terveket 1947-ben még ugyanaz a Németh László jegyzi, ugyanúgy Németh Benő úr megrendelésére, de ezután pár évvel ez a ház is állami, pontosabban tanácsi tulajdonba kerül. 1989-ben beépítik a tetőteret. 
A Lisznyai utcai fronton találtam egy Sárkányölő Szent Györgyre emlékező domborművet latin felirattal, 1914-15-ös dátummal.

A Lisznyai utcai front 

 

dombormű Sárkányölő Szent Györggyel

 

Naphegy u. 17.
Kerülőút ugyan, de néha direkt felmegyek a dombra, hogy megnézzem, mi újság az utcában. Ez a pár ház üdítő színfolt, hasonlóságuk, gazdag ornamentikájuk, a puttók, a homlokzati díszek és a színesre mázolt szecessziós erkélykorlátok miatt is. A műholdtérképen pedig jól látszik, hogy a 19-21. számú házak belső udvart zárnak közre, és hogy a Naphegy utcai front az utcával párhuzamosan végigfutó tetőteraszok miatt sokkal nyerőbb, mint a másik. És a várra néző kilátás sem megvetendő. 

 

A Várból a Naphegy utca (balról fent a rózsaszín épület a 21, aztán a 19, 17 és a 15 a tetőablakokkal)

 

Frissítés, 2016. április 12-én:

2016. április elején levelet kaptam az építtetők egyik leszármazottjától, aki a Németh családról és az építészről is első kézből szolgált érdekes információkkal. Kiderül belőle, hogy igazam volt-e, amikor azt írtam: "Nem kellene messzemenő következtetést levonni az építő és az építtető vezetéknevének egyezéséből, de az 1937-es papírok szerint az irodájuk is ugyanott volt, még akár rokonok is lehettek", szóval át is adom neki a szót:  

Radványi Péter vagyok, a Németh család egyik ma élő leszármazottja. A Németh fivérek (Béla, Benő és László) anyai nagymamám nagybátyjai voltak. Az építész, Németh László is családtag volt. Öten voltak testvérek, a legidősebb dr. Németh Béla ügyvéd, utána következett Dr. Németh Benő, aki szintén ügyvéd volt, a fiúk közül a legfiatalabb Németh László volt, az építőmester. Volt két leánytestvérük, Németh Nóra (akinek neve az egyik Naphegy utcai ház építtetőjeként felmerült az Ön által írt anyagban) és Németh Amália, aki az én anyai nagymamámnak volt az édesanyja. Nagymamám, édesanyám és én egyébként a Lánchíd utca 23. szám alatt éltünk a 90-es évek végéig. Ez a ház szintén a Németh testvérek tulajdona volt. A fivérek közül Dr. Németh Béla halt meg először, és az ötvenes évek elején Dr. Németh Benő és Németh László Bécsbe költözött. Bécsben a Belvedere Palota melletti Prinz Eugén strassén szintén volt négy nagy bérházuk. Tehát nem Svájcban éltek, miután elhagyták az országot.(...) "

Két nagyon klassz képet is küldött, "az elsőn balról Dr. Németh Benő, míg jobboldalon Németh László látható. Édesanyám, Radványi Zoltánné áll középen. Ez a kép Bécsben készült, a hatvanas évek elején, amikor a két élő Németh testvér már az osztrák fővárosba költözött."radvanyi_peter_2.jpg

"A másik kép igazi kuriózum. Becslésem szerint 1910 és 1920 között készülhetett. A képen anyai nagymamám édesapja, Dr. Benedek György villamosmérnök látható Austro Daimler típusú gépkocsija volánja mögött, míg utasként hátul az akkor még fiatal Dr. Németh Béla és Dr. Németh Benő ügyvédek ülnek. További érdekessége a képnek, hogy a gépkocsi a tíz első magyarországi magántulajdonú automobil egyike volt."

radvanyi_peter_1.jpg

Ezúton is köszönöm Radványi Péternek a levelet és a fotókat. Olyan adalékok ezek, amiket képtelenség lenne bárhol a nyomára bukkanni. Sok esetben még az is gondot okoz, hogy a száz vagy akár hetven évvel ezelőtt épült házak építészeiről képet találjon az ember, a lakókról pedig szinte lehetetlen, csak családtagoktól lehet, úgyhogy ezért külön boldogság ilyen levelet kapni. Péter a készülő könyvéhez amúgy egy zsák fotó feldolgozása előtt áll, bízom benne, hogy kerülnek még elő érdekes képek...

 

Ha tetszett a  bejegyzés és szívesen látnál még több képet és tartalmat,

itt csatlakozhatsz a blog Facebook oldalához és itt követhetsz Instagramon.

Az oldalon publikált fényképek nagy része a sajátom (ellenkező esetben azt külön jelzem). Saját képeim és az írásaim szerzői joga fenntartva, felhasználásuk KIZÁRÓLAG az írásos engedélyemmel lehetséges.
7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kep-ter.blog.hu/api/trackback/id/tr967463782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zoltán Bolla 2012.07.17. 22:04:25

Teljes neve Németh László Lipót, amiből hol ezt, hol azt hagyott meg. E 2 épületén is „más”(?) „Némethekkel” társult

Margit körút 41., Németh (László) Lipót, 1914–1915

Kiss János altábornagy utca 24/A–B., Németh László, 1933

loggol 2012.08.20. 23:23:05

Érdekes, nekem különösen. Néhány adalék a házakról, remélem pontosak:

- Én úgy tudom, hogy egy család tagjainak a tulajdonában voltak a házak.

- Amikor híre ment az államosításnak, és már nem sok mindent lehetett tenni, akkor a(z egyik) tulaj utolsó pénzkivonási lehetőségként a radiátorokat még leszerelte, eladta, majd Svájcba költözött.

- A házak "hátsó" oldalát határoló utca neve Lisznyai.

- A 21.-ben a tetőteret két részletben építették be, a Naphegy utcai oldalt a jelzett időpontban, a Lisznyai utcait később, kb. 10 éve. A többi ház tetőterét is beépítették, már ahol lehetett.

- A 17. és a 19. között is van egy belső udvar, de ez kisebb mint a 19. és a 21. közötti. Ezek nem teljesen közös udvarok, mert egy magas kőfal van a telekhatáron.

- "Ebben az évben a tulaj beépítteti az ötödik emelet egyik lakásának teraszát." Szerintem a 21.-ben nem volt 5. emelet. Úgy hírlik, hogy a Lisznyai utcai fronton korábban eggyel több emelet volt (a 17. most is magasabb, mint a 19. és a 21.), de nekem akkor sem jön ki az ötödik emelet.

- a 17. szám Lisznyai utcai oldalán levő dombormű alkotóját kerestem, de nem találtam. Van valamilyen jelzés, de ez alapján nekem nem sikerült azonosítani.

Catflower 2012.08.21. 14:37:46

Köszönöm!

Catflower 2012.08.21. 14:51:19

Köszönöm, minden plusz infó nagyon érdekes! A levéltárazás sokat segít bizonyos adatok kiderítésében, de sok mindenről nincs anyag, a század első feléből gyakran az eredeti tervek is hiányoznak.
Ráadásul én csak egy ház papírjait kértem ki. Az abban lévő helyszínrajzból az derült ki, hogy mindegyik ház telke egy "Németh" vezetéknevű tulajdonában volt.
A Lisznyai utcai oldalon lévő dombormű alkotóját én is kerestem, de semmit sem találtam, az apropójára is kíváncsi lennék, talán a házban többet tudnak róla, de persze ez sem biztos. A szöveg hevenyészett fordítása alapján arra gondoltam, hogy az első világháborúra utalhat, ami az építés évében kezdődött, de ez pusztán találgatás, így nem is mentem bele. Még egyszer köszönöm!

Catflower 2012.08.21. 14:56:02

A Lisznyait javítottam! :)

Névtelen 2012.10.01. 09:54:15

A "Házigazdi" szíves figyelmébe:
http://szoborlap.hu/1793_szent_gyorgy_dombormu_budapest_krisztian_sandor_1914.html

http://szoborlap.hu/18734_epuletszobor_budapest_krisztian_sandor_1914.html

A hatodik fénykép tanúskodik.
Köszönöm? hogy olvashattam a lapot.

Catflower 2012.10.01. 11:51:07

Én is köszönöm (? nélkül).
süti beállítások módosítása