Kép-tér Blog

"Én a várossal akarom Önt megismertetni..."

Ferencváros, rehabilitációs terület- Balázs Béla, Lenhossék és Sobieski utca

2013. szeptember 18. 22:32 - Varázsceruza

Újabb időutazás, ezúttal a Ferencváros rehabilitációs területnek nevezett részén. A napokban a Mester utcai rendelőintézetből kifelé jövet a Lenhossék utca felé vettem az irányt. A képeket azokban az utcákban csináltam, ahova még csak részben, vagy annyira sem ért el a felújítás. Ha valaki régen járt arra, annak leírom, hogy jelenleg a körúttól a Ferenc térig nagyjából minden régi ház fel van újítva illetve újakra cserélve. Ha áthaladunk a téren és elindulunk a Balázs Béla utcán a Haller utca irányába, kezd izgalmassá válni a helyzet. A régi, többnyire földszintes és kétszintes házakból álló utcaképet helyenként új építésű társasházak és üres telkek törik meg. Mindez a Thaly Kálmán utcáig tart, ott jön meglepetésként a SOTE új épülettömbje. Mellette oldalt, ellenpontként befigyel a pár éve még a Tűzraktér nevű romkocsmát magában foglaló, szétgraffitizett üres gyárépület a Tűzoltó utca sarkán. A másik meghatározó épület a Lenhossék utcai Dominó Általános Iskola. Kicsit olyan, mint várkastély, főleg a sarki földszintes ház mellett. A Lenhossék utca mai képe amúgy is hihetetlenül változatos.  

A "felújítandó" épületek listáján.

Dominó Általános Iskola
Az iskolánál bekanyarodtam jobbra a Balázs Béla utcába, ahol felváltva földszintes és két-három emeletes házak jöttek, mind csontig lepusztulva, de gyönyörű épületdíszekkel, kiszuperált kaputelefonok és elfeledett reklámtáblák. Működő üzlet nem sok van, talán csak egy-két élelmiszerbolt és kocsmák. Végtelenül sajnáltam, hogy nemhogy bemenni nem mertem egyikbe sem terepszemle végett, de a közelükben még a fényképezőgépet is inkább becsúsztattam a táskámba. 


Ezt a földszintest lebontják, legalábbis eszerint igen. A "felújítandó" listában. Balázs Béla- Márton utca sarok
Megnéztem egy 1961-es Panoráma útikönyvben a negyed leírását: Az "igazi Ferencváros", a kisiparosok és főként a gyári munkások városrésze a Körúton kívül kezdődik. Az Üllői utat és a Mester utcát összekötő kis mellékutcák ma is nagyrészt érintetlenül és hamisítatlanul mutatják a múltszázadi iparos- és munkástelepülés vonásait. Földszintes, körülépített udvaros lakóházak sorakoznak itt egymás mellé, s az utcanevek (Bokréta, Viola, Liliom utca) az egykori majorsági, kertészkedő múlt emlékét őrzik."  Míg a kertészkedő múlt, sőt, mára a gyári munkások-kisiparosok negyede is eltűnt az évtizedekkel, a foltokban még megmaradt földszintes házak még mutatnak valamit abból, ami Ferencváros egykor volt. a "felújítandó" listán
Bekanyarodtam a Sobieski utcára, aminek a másik vége, az Üllői út mellett, csupa felújított, a harmincas években épült vagy új házzal van tele. Ez a része megmaradt olyannak, amilyennek a régi Ferencvárost képzeli az ember. Aztán majd úgyis jön a felújítás. 

az Üllői úthoz közeli vége
a Gát utcához közel

Az utca végén a földszintest bontják majd.A Sobieski utca 3-5-7-9 is a felújítandó listában.
Kapufa borozó a Gát utcában, közel a Haller utcához


Az Önkormányzat 2013-as rehabilitációs programja itt.
A sétát folytatjuk és lesznek régi képek is.

Ha tetszett a  bejegyzés és szívesen látnál még több képet és tartalmat, 
itt csatlakozhatsz
a blog Facebook oldalához.  
4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kep-ter.blog.hu/api/trackback/id/tr707463652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balázs 2013.09.19. 15:52:18

Jó kis poszt!

Laktam errefelé így jól ismerem a környéket.A Ferenc tértől mintha elvágnák az egészet.Én örülök ha eltűnnek ezek a viskók és igényes új épületeket építenek a helyükre.Fejlődni kell...A körúthoz közeli rész milyen jól működik,üzletek,éttermek és hangulatos utcák.

Kovács Miklós 2013.09.21. 00:52:23

23.00 óra elmúlt, csengetek a kapun hogy most hozzászólnék :)
Nekem ebben a képsorozatban a sok megkopott, törött apró részlet tetszik a legjobban. Hiányos homlokzatdíszek, megkopott cégfeliratok, hiányos burkolatok. Egyedi hangulatot árasztanak. Szeretem felfedezni a szépet az eltűnő múltban és jó lenne ha legalább egy piciny részét átmentenék a jövőbe is.

Vati 2013.09.21. 08:02:24

Köszi :) Én is errefelé laktam, nagyon szeretem Ferencvárost, mindkét arcát, ezt is, meg azt az újat is. Még pár év, és az előbbi el fog tűnni.

Vati 2013.09.21. 08:06:50

Köszönöm, nekem is ezek a kedvenceim, és ilyenkor mindig arra gondolok, hogy ezeket hogyan lehetne megmenteni. Mert mindegyik egy darabka múlt, egy élet. Koroknai Gergely, fa- és szénkereskedő... Ha az én házam lenne, biztos hogy úgy intézném, hogy a felújítás során ezek az apró jelek valahogy megmaradjanak.
süti beállítások módosítása