Kép-tér Blog

"Én a várossal akarom Önt megismertetni..."

Bontják a Gyógyászati Segédeszközök Gyárát

2013. november 15. 23:14 - Varázsceruza

Helyszín: 
Angyalföld, Dózsa György út-Kassák Lajos utca-Taksony utca-Tüzér utcák által határolt telek.

Fotó: Fortepan (Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény)
Az épület ötven évet élt, a bontást idén októberben kezdték el. 
"A Gyógyászati Segédeszközök Gyára 1963-ban költözött a XIII. kerületbe, az egykori Lőportárdűlő városrészbe. Itt épült fel korának egyik legmodernebb épületeként a székház és gyártócsarnok a Dózsa György út 144-148. alatt. Az épület tervezője Kiss László, a KÖZTI mérnöke volt. A 34 millió forintból megvalósuló beruházás 3 év alatt készült el. Az építkezést az ÉM 23. sz. Állami Építőipari Vállalat végezte. A gyártelep teljes területén 1963. augusztusában kezdődhetett meg a termelés. Ez idő tájt 750-féle terméket készítettek, amelyeket 1,5 millió magyar állampolgár viselt vagy használt.

Fotó: FORTEPAN
A magyarországi művégtag-gyártás, az első világháború szükségszerű eredményeként, 1915. március 25-én indult meg Budapesten. Nem csak az elveszített végtagok pótlását próbálta megoldani az üzem, de tanfolyamok szervezésével a rokkantak polgári életbe való visszatérését is próbálták elősegíteni. A Magyar Királyi Művégtaggyár az 1930-as években egyéb protézisek készítését is megkezdte, valamint egy 30 ágyas ortopéd sebészetet is megnyitottak az üzem területén. A II. világháborúban ismét megnőtt a termelés kapacitása, a gyár ekkoriban katonai vezetés alatt működött. 1948-ban államosították, neve Állami Művégtaggyár-ra változott, majd 1949-től Művégtaggyár Nemzeti Vállalatként működött tovább. Nem sokkal később Gyógyászati Segédeszközök Gyára (GYSGY) lett belőle. Tevékenysége sokrétűvé vált. Speciális végtagok készítése és javítása mellett kórházi berendezéseket, orvosi műszereket, gyógycipőket is előállított. A betegellátás mellett a prevenciós tevékenységben is részt vett az üzem. Itt készült például a "Rugi" pelenkázó nadrág, amely a csecsemők csípőizületeinek egészséges fejlődését segítette elő. 
(Forrás: Miénk a ház)



Az önkormányzat honlapján talált 2011-es szabályozási tervrajzból sok konkrétumot ugyan nem, de egy mondatot biztosan kiolvasok: "a tömb közepén, a terepszinten egy legalább 1000 m2-es közhasználatú tetőkert alakítandó ki". A területre Sir Norman Foster irodája is készített terveket, akit magyar viszonylatban az ötödik kerület kellős közepén meghiúsult Zeppelin-ház kapcsán ismerünk, de a honlapjukat böngészve nem bánnám, ha az ő terveik valósulnának meg. Ha igen, irodaház lesz, a földszinten éttermekkel és üzletekkel.
2012. december elején csináltam először képeket, ezek nyitják a sort, aztán jönnek a pár héttel ezelőttiek, amikor az irodaépület még állt, legvégén a ma délutániak. Nagyon sajnálom, hogy lebontják, kifejezetten szerettem a formáit és nem volt rossz állapotban. A Dózsa György út -Váci út kereszteződésében és a közelben már így is zavarba hozó választék van irodaházakból.




Két héttel ezelőtt, hétvégén az irodaépület még állt, az alacsonyabb épületeket elkezdték bontani.

2 nappal később, ma délután: 



A Miénk a ház leírása azzal végződött, hogy "mivel a bontási terület az egykori Váci úti temető, azon belül is az  1870-es években felszámolt zsidó temető területén zajlik, az építkezési munkálatok még sok meglepetést hozhatnak..."


Néhány fázisfotót is a Miénk a ház-tól kaptam, köszönöm:)


Ha tetszett a  bejegyzés és szívesen látnál még több képet és tartalmat,
itt csatlakozhatsz
a blog Facebook oldalához.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kep-ter.blog.hu/api/trackback/id/tr787463606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása