Kép-tér Blog

"Én a várossal akarom Önt megismertetni..."

Olvasói levél /2.

2015. február 07. 19:08 - Varázsceruza

Egy pár napja az alábbi levelet kaptam Ausztráliából:

"Kedves Blogger,

A napokban betettem apai nagyapám - Dr. Stricker Mór - nevét a Googleba, mert meg akartam újból találni egy 1904 utáni cikket, amiben Jókai halálával kapcsolatban szerepel, ugyanis ő volt Jókai utolsó háziorvosa. 
Ilyen véletlen alapján bukkantam a posztjában nagyapám nevére. Miután az utolsó bekezdésben azt írja, hogy a lakosok listájában szereplő nevek "beszédes nevek" és hátha valaki egyszer jelentkezik, akinek a nagyszülei a Hajós utca 25-ben laktak, íme itt egy 86 éves Ausztráliában élő unoka.

Üdvözlettel,

Ann Major (née Stricker)
Sydney"

Két kép volt hozzá csatolva:


A névről eszembe jutott, hogy a bejárat mellett a falra elhelyezett táblákról volt egy közeli fotóm és meg is találtam Dr. Stricker tábláját, lásd alul.

táblák a kaputól balra
a Hajós utca 25 kapuját a Gerő és Győry kovácsműhelyben készítették
táblák a kaputól jobbra
Stricker Mórhoz rengeteg találat van a google-ben, például kiderül, hogy 1890-ben a Budapesti Orvosegyetem I. Belgyógyászati Klinikáján dolgozott, és Friedrich Vilmossal közösen készült tanulmányban vizsgálták a "a különböző hőmérsékletű és mennyiségű víz hatását az ép és kóros szívre". 
De legtöbbet Jókai kapcsán bukkan fel a neve, szinte minden, az író halálával kapcsolatos írásban, hírben név szerint említik, mint Jókai háziorvosát, sőt kép is van róla, a Mesélő Házak Jókai egykori lakóházáról, a Jókai udvarról szóló posztjábanItt pedig egészen részletesen el lehet olvasni, hogy mi is történt pontosan az Erzsébet körút 44-ben, 1904. május 5-én.

forrás: Mesélő Házak

Köszönöm a jelentkezést Ann-nek és ilyenkor egy kicsit mindig meghatódom, mert azt érzem, nem volt hiábavaló órákig kattintgatni a lakcímjegyzékben :)


Hasonló bejegyzés: Olvasói levél 1.


Ha tetszett a  bejegyzés és szívesen látnál még több képet és tartalmat,
itt csatlakozhatsz
a blog Facebook oldalához.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kep-ter.blog.hu/api/trackback/id/tr957463488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Holdgyöngy 2015.02.08. 14:29:28

Jó érzés lehetett olvasni a jelentkezését.

Kovács Miklós 2015.02.08. 20:03:12

... és megható olvasni is! Egy remek pozitív példa az internetben rejlő lehetőségekre.
A Rózsafa utcai fiúkról írt posztodból kikerekedett történet még mindig élénken él az emlékezetemben :)
süti beállítások módosítása