Kép-tér Blog

"Én a várossal akarom Önt megismertetni..."

Ufóház 1968-ból

2016. augusztus 20. 18:46 - Varázsceruza

Rondo műanyagház a Casoni & Casoni-tól

A Hétvégi házak, nyaralók  c. 1971-es képeskönyvben, egy gödi hétvégi ház és egy előregyártott, vasbeton elemekből álló nyaraló között találtam a Rondo műanyagház képét.

p1770329b.jpg

A leírásban ennyi szerepel: 

A "jövő" (igen, így idézőjelben) nyaralói közül bemutatjuk a Rondo nevű üvegszál erősítésű poliésztergyanta műanyagházat. Az önhordó külső héj szerkezete két és fél mm műanyag közötti 40 mm vastag önhabosító szigetelésből álló szendvicsszerkezet. Ez az építésmód és a statikailag ideális forma, relatív alacsony súly mellett, nagy szilárdságot biztosít. A terv eredetileg lakóháztípusként jelent meg, de mivel szériában gyártható és könnyen szállítható, mindenekelőtt nyaraló építésére alkalmas.

Beépített területe 41 m2, a kör alaprajzú teret eképpen osztották be: 

p1770331b.jpg

p1770334b.jpg

p1770338b.jpg

A tervező és a prototípus gyártója, a bázeli CASONI & CASONI Architekten Sia honlapjáról az derült ki, hogy 1966-67-ben tervezték, 1968-ban építették meg a prototípust és a rá következő évben a Bázeli Vásárban állították ki.

rondo21_1.jpg rondo33.jpg

1970-ből van még egy kép a németországi Radevormwaldból (lásd lent), ahol irodaként hasznosították, illetve tanulmánytervek, amelyeken különböző környezetben és elhelyezésben láthatjuk. Amúgy a honlap lényegében csak a Rondo bemutatására szolgál és mindjárt azzal nyit, hogy 2001-ben meghívást kaptak a párizsi Pompidou Központba, hogy a "Les années Pop 1956 - 1973" (A pop-art évei 1956-1973) kiállításon bemutassák a Rondo-t.

rondo29.jpg

rondo36.jpg

rondo37.jpg

A dizájn iszonyú menő, még mai szemmel is, hogy mennyire volt praktikus vagy tartós, az más kérdés. Kíváncsi lennék, hogy hány házat sikerült a Casoni & Casoni-nak értékesítenie a hetvenes években. De 1968-as tervek alapján - addigra a Rondo prototípusa már megvolt - a finnek is gyártottak hasonlót "Futuro" néven, és kezdetben egyből egy száz darabos szériával indítottak, amit állítólag vittek mint a cukrot, mert mindenki a csodájára járt. Mindenesetre mai viszonylatban is lehet találni hasonlót, lásd például itt, persze ez már öko, és az is kiderül, hogyan oldják meg a folyóvizet és a világítást a tojás alakú kapszulában. 

 

Forrás:

A fekete-fehér képek a poszt elején és a Rondo leírása ebből a kiadványból: Callmeyer Ferenc és Rojkó Ervin: Hétvégi házak-nyaralók (1971, Műszaki Könyvkiadó)

A színes képek a poszt második felében a tervező-gyártó CASONI & CASONI Architekten Sia honlapjáról, lásd itt.

 

Ha tetszett a  bejegyzés és szívesen látnál még több képet és tartalmat,

itt csatlakozhatsz a blog Facebook oldalához és itt követhetsz Instagramon.

Az oldalon publikált fényképek nagy része a sajátom, ellenkező esetben azt külön jelzem. 

Saját képeim és az írásaim szerzői joga fenntartva, felhasználásuk

KIZÁRÓLAG az írásos engedélyemmel lehetséges. 

 

Kapcsolódó bejegyzések:

Balatonszárszó - Hurrá, nyaraló!

Minimalista ház a sziklás hegyoldalban

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kep-ter.blog.hu/api/trackback/id/tr7210596316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása