Kép-tér Blog

"Én a várossal akarom Önt megismertetni..."

2014-es évzáró

2014. december 31. 11:58 - Varázsceruza

Hadd kezdjem azzal, hogy köszönöm minden kedves olvasómnak a kommenteket, a lájkokat és az érdeklődést, hiszen nélkületek ez a blog már valószínűleg nem létezne. Néha el sem hiszem, hogy már három és fél évvel ezelőtt kezdődött, és a mélypontok ellenére most is tart. Idén 44 bejegyzés született, számra talán kevesebb, mint tavaly, de ráfordított időben biztosan nem éreztem annak. Már az év elején teljes erőbedobással készültünk a Budapest100-ra, ami végül is az év legklasszabb és legmozgalmasabb két napja volt, és ebbe beletartozik a 2 napot megelőző időszak is, sőt! Ehhez kapcsolódott a Gerő és Győry lakatosműhely munkáinak felkutatására buzdító, segélykérő bejegyzés is, amire érkeztek is tippek-ötletek és ami segített elhinni, hogy nincs lehetetlen, és ha egyedül nem megy, néha kell és nagyon megéri segítséget kérni. A keresés tulajdonképpen azóta sem fejeződött be, szóval, ha bárki lát ilyet, legyen szíves mindenképpen írjon a kep.ter.blog@gmail.com-ra, bár az év második felében kevesebbet tudtam foglalkozni vele. Az egyik legjobb élmény ezzel kapcsolatban az, amikor Gerő Mór Amerikában élő unokájával állunk a Hajós utca 25 kapuja előtt, vizsgáljuk a nagypapa által gyártott kapu vörösréz betéteit, majd bent a házban megmásszuk a cselédlépcsőt. Folytattam a Fodor Gyulával kapcsolatos kutatást is a Tervtárban újabb épületek után, és sikerült megnézni és lefotózni néhány eddig nem látott házát. Remélem hogy 2015 elhozza azt a lehetőséget is, hogy ezeket valamilyen, rendszerezett formában megmutassam, a blogon és/vagy esetleg egy séta keretében, ezt majd meglátjuk. Ezúton is köszönöm Stephane segítségét, akitől egy csomó információt és fényképet kaptam és ő vezetett el a boglári villához  is. Mázli, hogy Boglártól nem messze nyaraltunk, így többször is alkalmam adódott az elhagyott kertben nyomokat keresni.
Idén áprilisban ünnepeltük Ybl Miklós születésének 200. évfordulóját, amellyel kapcsolatban nem volt kérdés, hogy az Andrássy úti házról fogok írni, amit ugyan Ybl tanítványának, Unger Emilnek tulajdonítanak, de mivel minden nap oda járok dolgozni, viszonylag könnyű volt a képanyag összegyűjtése. Június 10-én, Lechner Ödön halálának 100. évfordulójára egy korai épületéről írtam, de nem sokkal később jártam az Iparművészetiben és fantasztikus élmény volt látni a kupolát egykor díszítő lanternát az udvarban. Mindezek azt is hozták, hogy visszafordíthatatlanul megszerettem, és rajongója lettem a Mesternek. A Földtani Intézet csak azután jött, azok a képek még mindig mappában vannak.
A nyár végén és ősszel, amíg az időjárás engedte, rengeteget sétáltam Terézvárosban, a körút mindkét oldalán, erről is született néhány poszt (lásd ittittitt és itt), megunhatatlan környék.
A legjobb szervezett városi sétákat idén is, mint ahogy tavaly is, a Miénk a házzal tettem. Sosem felejtem el azt, amikor felmásztunk a déli Klotild-palota tornyába, de felejthetetlen a Kígyó utcai, Kozma Lajos által tervezett fogorvosi rendelőben tett látogatás is és a decemberi esőben és részben sötétben a Klösz György nyomában tett túra (köszi, Balázs!). December közepén két fiatal párizsi városfotósnak tudtam megmutatni néhány kedvenc házamat, sajnos már csak munka után, sötétben, de így is fantasztikus élmény volt, főleg azért, mert a Dessewffy utca egyik siralmasan lepusztult, de nekem így is világszép udvarán azt mondták, náluk már ilyen hangulatú belsőket nem lehet látni, mert ott minden olyan tiszta és nett, úgyhogy nagyon szerencsésnek éreztem magam, hogy Budapesten élhetek.
Mindenkinek köszönöm, hogy olvas, követ és lájkol, házakat ajánl megnézésre, levelet ír vagy kérdez, külön köszönöm Stephane-nak a segítségét, Joannak a kedvességét és a barátságot, Verának a sok közös sétát, a családomnak pedig a támogatást, a biztatást, és az új fényképezőgépet (!) mert nélkületek ez ....
2014 utolsó bejegyzését egy idén készült, de eddig mappában heverő, be nem mutatott képsorral zárnám, ami egyben előretekintést is ad, régóta készülök pl az Anker-palotáról írni, és annyi minden másról, merthogy kimeríthetetlen forrás ez a város. Ezekkel a képekkel kívánok mindenkinek nagyon boldog Új Évet, sok klassz városi és vidéki sétával, élménnyel és kösz a halakat!



Ugye jövőre is velem tartotok?

Ha tetszett a  bejegyzés és szívesen látnál még több képet és tartalmat,
itt csatlakozhatsz
a blog Facebook oldalához.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kep-ter.blog.hu/api/trackback/id/tr97463496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vero 2014.12.31. 22:52:18

Kedves CV! Még sok olyan közös macska-vadász, lépcsőházas, borozós sétát kívánok magunknak, mint a tegnapi maratoni! :) BÚÉK! - KP

Vincze Miklós 2015.01.02. 04:26:14

Hajrá, hajrá, csak így tovább! <3

Holdgyöngy 2015.01.02. 09:05:54

Veled tartok! Boldog új évet kívánok neked.

Catflower 2015.01.02. 18:48:20

Kedves KP! BÚÉK és 2015-ben is <3, CV

Catflower 2015.01.02. 18:49:28

Köszönjük GrófJárdánházynak a kedves biztatást és viszont kívánjuk :)

Catflower 2015.01.02. 18:50:45

Jaj de jó! :) Neked is viszont és köszönöm!
süti beállítások módosítása