Kép-tér Blog

"Én a várossal akarom Önt megismertetni..."

Budapest100, idén a Nagykörúton

2016. április 07. 10:37 - Varázsceruza

A Kortárs Építészeti Központ (KÉK) hatodszorra rendezi meg a Budapest100-at. Az április 16-17-i hétvégén 58 lakóház és intézmény várja nyitott kapukkal és változatos programokkal az érdeklődőket.

Az idei kétnapos program több szempontból is más, mint az eddigiek, részben mert az első világháború derekán az építőanyagok hiánya miatt szinte alig volt építkezés, így százéves házak híján idén a pesti Nagykörút lesz a főszereplő. A házak és egykori lakóik múltját kiállításokkal, koncertekkel, sétákkal és előadásokkal idézik meg. A szervezők munkáját idén mintegy 150 civil önkéntes segítette, akik felkeresték a lakóközösségeket és azokkal szorosan együttműködve készítették elő a programot. A házak történetének kutatásában főként építészettörténetet hallgató egyetemisták segítettek és az épülettörténeti adatbázison kívül fotó készült minden egyes körúti házról. De az épületek múltján túl idén nagy hangsúlyt fektetnek a jövőbe tekintésre, ahogy a rendezvény jelmondata, a „Nagykörút- újratervezés” is sugallja. A körút pesti szakasza az elmúlt évtizedekben nagy változáson ment keresztül, a száz évvel ezelőtti, pezsgő kávéházi élet rég a múlté, kultikus mozik és színházak tűntek el, de a meglévő üzleteknek sincs könnyű dolga. A zsúfoltság, zaj és a rossz levegő miatt a Nagykörút már rég nem ideális lakóhely. A KÉK éppen ezért szakmai beszélgetéseket szervez a jelenről és arról, hogy miként lehetne a meglévő problémákat orvosolni. A Rákóczi téren nyitva tartó információs ponton urbanisztikai workshop és utcai élő társasjáték lesz, szombaton délben a Nyugati téri Alexandra Pódiumon urbanisták és építészek vitatkoznak arról, hogy mi a körút helye most és a jövőben Budapest szövetében. Egy másik beszélgetésen arról lesz szó, hogyan lehetne a város egyik legforgalmasabb útvonala élhetőbb és zöldebb és milyen módon lehetne a turisták számára is vonzóbbá tenni (Erzsébet körút 39, vasárnap 11h)

sam_0760b.jpg

És most lessünk be néhány épületbe. A programot beharangozó sajtóséta első állomása a Petőfi hídhoz közel eső Ferenc körút 5. szám alatti épület volt. Dr. Simon Péter történész a házban átélt 1956-os eseményekről mesélt. A ház ostrom alatt szerzett sérülései már rég eltűntek, mára szemmel láthatóan jó karban van tartva. A történész elmondása alapján a légópince őrzi leginkább az eredeti állapotokat, ide a háztörténeti séta során mindenképpen érdemes lesz benézni. A pincéket régen átjárókkal kapcsolták össze, így a forradalom idején a házban bujkáló fegyveres felkelők a pincén át menekülhettek a szomszédos Angyal utcába. A ház leghíresebb lakója Kalmár Pál nótaénekes, a Szomorú vasárnap c. legendás dal első előadója, aki akkora sztár volt, hogy csak menő helyeken, komoly zenekari kísérettel lépett fel, de Seress Rezső kedvéért hajlandó volt mégis a zeneszerző törzshelyén, a kissé lepukkant Kispipa vendéglőben énekelni.  

A József körút 64-et a szomszéd 62-es számú házzal együtt Pecz Samu tervezte, mindkettőt a Wirnhardt család tagjai részére. Pecz Samu neve leginkább a Fővám téri Vásárcsarnokról vagy a Bécsi kapu téren álló Országos Levéltár épületéről ismert, viszonylag kevés lakóházat tervezett, de itt egymás mellett kettő is van, a kiváló állapotban lévő 64-es firenzei reneszánsz, a szomszédja neogótikus stílusban. Szemet gyönyörködtető és rendezett az udvar, ráadásul a lakók képviselői korabeli ruhákban fogadtak minket. A házmesternek öltözött közös képviselő, Kováts Ildikó mutatta be a házat és ismertette a programokat. Az ünnep alatt kiállít az udvarban három fiatal művész, lesznek fotók a Corvin-negyed eltűnt házairól, lesz Drywing koncert és meg lehet nézni a műemléki védelem alatt álló Józsefvárosi Gyógyszertárat is. A pince nem alkalmas látogatók fogadására, ezért az egyik lakó vállalta, hogy az udvar egyik sarkában létrehoz egy pince rekonstrukciót és így szemlélteti a régi szénfűtést.

Az Erzsébet körút 35. szám tulajdonos-építtetője Frölich Gusztáv országgyűlési képviselő és földbirtokos volt, a terveket Ybl Miklós irodája készítette. Ybl fia, Félix Frölich Gusztáv leányát, Helént vette feleségül, így Frölich halála után a bérház Ybl Félix tulajdonába került. Itt háztörténeti sétákkal, a házban működő Heliopolis Alapítvány jóvoltából gyerekeknek szóló programokkal és sütéssel várják a látogatókat.

A Szent István körút 1. szám alatti hatalmas épületet Gaál Bertalan tervezte, akinek több munkája is áll a körútnak ezen a részén. A három lépcsőházat magában foglaló, gazdagon díszített épület tényleg remek fotótéma és a története is nagyon érdekes, mert régen itt működött a Lipótvárosi Társaskör és a Vígszínház Színésziskolája. A sarkon illetve az alagsor egy részében nyílt meg 1934-ben a közelben lakó Radnóti Miklós egyik törzshelye, a Kis-Ilkovits cukrászda, a költő gyakran járt ide dolgozni és minyont enni. Az épületben működött Magaziner Lajos híres redőnygyára. Magaziner a redőnyök mozgatására kifejlesztett rendszerével I. Ferenc József császár elismerését is kivívta, az uralkodó lovaggá ütötte, majd új találmányát szereltette a királyi palotába. A ház csak vasárnap délután lesz nyitva 2-től fél 6-ig, a szervezők múltidézéssel és nyomozójátékkal készülnek.

A körúton lévő szállodák közül háztörténeti séta lesz a Radisson Blu Béke Hotelben (Teréz körút 43), a Ray Rezső tervei alapján épült Grand Hotel Royalban (Erzsébet körút 43-49), ahol a második világháború alatt a Gestapo is működött vagy a József körút 4. szám alatti Nemzeti Szállóban. Itt az egykori tulajdonos, a Rémi család egyik leszármazottja mesél a hotel izgalmas történetéről. A szervezett sétákra általában regisztrálni kell, a címeket a térképen az épületekre kattintva, a programleírásban lehet megtalálni.  

A beharangozó sétán a fenti épületeket lehetett megnézni, de ezeken kívül is sok lesz még, ahova mindenképpen érdemes elmenni. Kihagyhatatlan például a Vágó fivérek által tervezett Boráros tér 3, vagy a hangulata miatt az átjáróházként működő József körút 19. A Párisi-udvar építésze, Schmahl Henrik több bérházat tervezett az Oktogon közelében, például a Teréz körút 22-es számút vagy a 25-öst, mindkettő szépséges. Az is klassz, hogy a Petőfi hídtól a Margit hídig lényegében egy vonal mentén végig lehet járni egy csomó épületet. A legkoncentráltabban a József körúton találunk majd nyitott kapukat, de mindenképpen érdemes a kísérőprogramokat, sétákat is végigböngészni és időben regisztrálni. A hétvégén nosztalgiavillamosok is lesznek és újdonság még, hogy az M4 Rákóczi téri kijáratánál mindkét nap reggel 10-től este 6-ig információs pont működik. Szóval halásszátok elő a legkényelmesebb csukátokat, szerezzetek egy programfüzetet vagy töltsétek le a honlapról (katt ide) és körutazásra fel!

20160407_091032.jpg

 

Budapest 100 - időpont és helyszín: 2016. április 16-17, a Nagykörútnak a Margit híd és a Petőfi híd közé eső szakasza.

Hasonló bejegyzések:  Budapest100-ötödször (2015)Budapest100 - a kulisszák mögött (2014)

 

Ezúton is köszönöm Matyasovszki Péter segítségét, aki a képek egy részét készítette :)

 

Ha tetszett a  bejegyzés és szívesen látnál még több képet és tartalmat,

itt csatlakozhatsz a blog Facebook oldalához és itt követhetsz Instagramon.

Az oldalon publikált fényképek nagy része a sajátom (ellenkező esetben azt külön jelzem). Saját képeim és az írásaim szerzői joga fenntartva, felhasználásuk KIZÁRÓLAG az írásos engedélyemmel lehetséges.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kep-ter.blog.hu/api/trackback/id/tr718575002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása