Kép-tér Blog

"Én a várossal akarom Önt megismertetni..."

Népszínház utca 19, újratöltve

2015. december 06. 12:52 - Varázsceruza

Még 2012-ben írtam a Népszínház utca 19-ről, Lajta Béla formás ("itt maga az épület a dísz"), de kívülről nem túl jó állapotban lévő ötemeletes lakóházáról, amit rokonai, a Harsányi testvérek számára tervezett 1911-ben. A házról most nem írok, mert az állapotában változás láthatóan nem történt, vagy ha igen, nem látványos, de mivel megint jártam a belsejében, az új képekkel kiegészíteném a régi posztot

A Miénk a ház szervez egy sétát a Népszínház utcába, "Díszlet és valóság" címmel, ezen vettünk részt a múlt vasárnap és jártunk be nagyjából egy tucat házat. Ahogy egy másik posztban írtam már, most megerősítem, hogy ez lehetne a város egyik legmutatósabb utcája, én továbbra is sugárútnak látom, csak le kell porolni a kissé megkopott felszínt és benézni a kulisszák mögé, ahogy a séta mottója is sugallja. Az egykori Sertéskereskedő utcában a 19. században még disznóólak sorakoztak, a belvárosból ide száműzték a disznótartást. A helyzet az 1900-as évek első évtizedében változott meg. A polgárosodás és a város terjeszkedése a környék arculatát is drasztikusan megváltoztatta, és olyan épületek nőttek ki a semmiből, melyeknek más városokban talán a csodájára járnának. A szecessziós Budapest akkor még fiatal, de egyedi és felismerhető stílussal bíró tervezői kaptak itt sorra megbízást. A 17. szám alatt például a Révész-Kollár páros - ők nem is egyet -, a 19-ben a zseniális és fiatalon elhunyt Lajta Béla. A 25-ös számút a Vágó fivérek tervezték, de van épület a Löffler fivérektől, és a Málnai Béla által tervezett házat is könnyűszerrel felismerik az építészet kedvelői.

A Népszínház utca 19. belseje ugyanúgy elbűvölt, mint 3 évvel ezelőtt. A történetéről és a benyomásaimról itt írtam, és ugyanitt lásd a külsőről készült és az archív fotókat az építéskori állapotáról. Sőt még a hetvenes évekbeli alkalmi felirat is megvan!

sam_8998b.jpg

sam_9004b.jpg

sam_9006b.jpg

sam_9012b.jpg

sam_9027b.jpg

1peti.jpgfotó: M.Péter

sam_9026b.jpg

sam_9036b.jpg

sam_9040b.jpg

sam_9046b.jpg

sam_9053b.jpg

sam_9060b.jpg

sam_9070b.jpg

sam_9099b.jpg

sam_9081b.jpg

sam_9088b.jpg

sam_9100b.jpgAz előtérben kisebb meglepetésemre az előző posztból kinyomtatott fotóim fogadtak.

A legnagyobb udvart magában foglaló ház a Népszínház utcában a Vidor Emil-féle, homlokzatán az óriási üvegmozaikkal Róth Miksától. A Kiss József utca sarkán álló hatalmas tömb a kőbányai Polgári Serfőzde megbízásából épült, ezért folyik a sör Gambrinus herceg körül több helyen is a képen. De az utca többi épülete is nagyon klassz, bár a séta közben ránk sötétedett, és a végén már csak sejteni lehetett, hogy milyen formája van a gangnak az udvarból felfelé pillantva. Az utoljára meglátogatott házban Karinthy Frigyes lakott első feleségével, Judik Etellel, aki itt halt meg spanyolnáthában. Karinthy nem sokkal később el is költözött a környékről.

img_5424b.jpgVidor Emil terve a Kiss József utca sarkán. A képet még régebben csináltam (akkor sütött a nap), azóta felújították az üvegmozaikot.

img_5425b.jpg

2peti.jpgA 49-es szám, ahol Karinthy is lakott. Fotó : M.Péter

img_20151130_210320b.jpg

img_20151130_200825b.jpg

A sok fantasztikus ház között még ilyenek is vannak, mint ez a kis földszintes tanúépület az utca elején, pár lépésre a Blahától. Hihetetlen, hogy túlélte a huszadik századot. Mindenképpen érdemes egyszer rászánni egy délutánt és felkészült vezetővel bejárni az utcát, meghallgatni, hogy miről mesélnek a házak.

Balázsnak köszönöm a sétát, Petinek köszönöm a képeket. 

Ha tetszett a  bejegyzés és szívesen látnál még több képet és tartalmat,

itt csatlakozhatsz a blog Facebook oldalához és itt követhetsz Instagramon.

Az oldalon publikált fényképek nagy része a sajátom, ellenkező esetben azt külön jelzem. 

Saját képeim és az írásaim szerzői joga fenntartva, felhasználásuk

KIZÁRÓLAG az írásos engedélyemmel lehetséges. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kep-ter.blog.hu/api/trackback/id/tr598142100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása